Fokus

Izrael zatvara granice zbog omikron soja koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2021

-

10:08

Izrael zatvara granice zbog omikron soja koronavirusa
Vakcinacija - Copyright Tanjug/AP/Maya Alleruzzo

veličina teksta

Aa Aa

Izrael je odlučio da zabrani ulazak svim stranim državljanima zbog novog omikron soja koronavirusa i tako postane prva zemlja koja će zatvoriti svoje granice potpuno kako bi sprečila širenje pandemije.

Izraelska vlada će ponovo uvesti i antiterorističku tehnologiju praćenja telefona radi testiranja kontakata da bi suzbila širenje ovog novog soja, prenosi Rojters. Premijer Naftali Benet je rekao u saopštenju da će zabrana biti na snazi 14 dana. Do sada je u zemlji potvrđen jedan slučaj novog soja i testira se sedam sumnjivih.

Svetska zdravstvena organizacija označila je novi soj koronavirusa "zabrinjavajućom varijantom", i nazvala ga omikron. U saopštenju se navodi da preliminarni dokazi sugerišu da nova varijanta kovida 19 nosi veći rizik za ponovnu infekciju od drugih varijanti, kao i da ima "veliki broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće".

Južnoafrički naučnici su ove sedmice identifikovali novu varijantu koronavirusa za koju kažu da stoji iza nedavnog rasta broja infekcija koronavirusom u Gotengu, najnaseljenijoj provinciji zemlje. Nije jasno gde je nova varijanta zapravo nastala, ali su je prvi otkrili naučnici u Južnoj Africi, a takođe je pronađena u Belgiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Bocvani, Hong Kongu i Izraelu.

Komentari (0)

Svet