Društvo

Srbija i novi soj korone: Lekari traže pojačan nadzor nad putnicima zbog omikrona, nove mere na sednici Kriznog štaba

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

28/11/2021

-

18:33

Srbija i novi soj korone: Lekari traže pojačan nadzor nad putnicima zbog omikrona, nove mere na sednici Kriznog štaba
Srbija i novi soj korone: Lekari traže pojačan nadzor nad putnicima zbog omikrona, nove mere na sednici Kriznog štaba - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Dragan Kujundžić, profimedia, Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Mnoge evropske zemlje uvele su restriktivne mere za putnike koji stižu iz Južne Afrike gde je registrovan "omikron", nova varijanta virusa korona sa ekstremno velikim brojem mutacija - 32. Restriktivne mere uglavnom podrazumevaju obavezno testiranje i dve nedelje karantina. Pojedine države čak su prekinule vazdušni saobraćaj sa državama iz ugroženog područja kako bi se usporilo širenje virusa za koji kažu da ima potencijal bržeg prenošenja od delta soja koji je dominantan u Srbiji.

Lekari u Srbiji kažu da se ne sme ignorisati nova varijanta virusa korona, posebno što ima veliki broj mutacija na spajk proteinu, čak 32. U medicinskom delu Kriznog štaba kažu da će tražiti da se pojača nadzor svih koji dolaze u Srbiju iz zemalja u kojima je "omikron" potvrđen. Epidemiolog Predrag Kon navodi da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan.

"To znači da putnici koji dolaze iz tih područja moraju da idu u karantin bez obzira da li su vakcinisani ili ne. Izlaz iz ove situacije je vakcinacija čak i ako nema potpuno delovanje kao što je do sada imalo na druge sojeve. Moramo da shvatimo da je vakcinacijom štitimo i sebe i druge", rekao je Kon za Tanjug.

On je naveo da će hitno inicirati da se pojača nadzor svih onih koji dolaze iz zemalja u kojima je omikron potvrđen. Izrael je otišao korak dalje u odnosu na evropske zemlje i odlučio da zabrani ulazak svim stranim državljanima zbog nove varijante virusa korona. To je prva zemlja koja potpuno zatvara svoje granice na dve nedelje kako bi sprečila širenje pandemije.

Afrika generator za nove sojeve virusa

Za lekare nije iznenađenje što se nova varijanta sa najviše mutacija pojavila baš u Africi, jer je tamo najmanje vakcinisanog stanovništva, ali i mnogo osoba zaraženih HIV-om, a to znači da infekcija virusom korona dolazi na oslabljen imunitet pojedinaca (imunokompromitovani). Imunolog Emina Milošević kaže za Euronews Srbija da je Afrika kontinent koji je zapostavljen u vakcinaciji i da je to "generator za nove sojeve virusa".

"Ako se na to doda veliki broj zaraženih HIV-om, koji su imunokomptomitovani što obezbeđuje virusu potrebne uslove za nesmetano umnožavanje. Kada imate nekog ko je imunokompromitovan i ko dugo ne može da odbaci virus, to pruža mogućnost da sa svakom rundom replikacije virus unosi promene i tu može da se akumulira puno mutacija. To je dvostruka opasnost - loša vakcinisanost i veliki broj osoba koje su HIV pozitivne", naglasila je Milošević.

Ono što posebno brine lekare je da li će nova varijanta virusa korona sa toliko mutacija biti otporna na postojeće vakcine koje su rađene sa "vuhanskim" sojem virusa.

Oglasila se i nemačka kompanija Biontek, koja je saopštila da su potrebne dve nedelje da bi se utvrdilo da li je novi soj virusa otporan na vakcinu. U slučaju da je potrebna nova vakcina, koja bi u sebi sadržala i novu varijantu virusa "omikron" ona bi mogla da se razvije u roku od šest nedelja, a prve doze bi mogle da se isporuče u roku od 100 dana. 

Virus će i dalje mutirati

Virusolog Nada Kuljić Kapulica kaže da će virus i dalje mutirati, a kakav efekat ima nova varijanta na kliničku sliku obolelih, efekat vakcinacije tek će pokazati ispitivanja.

"Treba sačekati da vidimo šta će i kako da bude. Sigurno da je jedno od bitnih pitanja, sem uticaja mutacije na tok bolesti i kakav će uticaj imati na vakcine. U slučaju da vakcine ne budu efikasne i proizvođači će morati da rade na korigovanju vakcina, da ih malo promene i prilagode novim promenama", navela je ona za Euronews Srbija.

Efikasnost vakcina protiv virusa korona na "vuhanskom" soju bila je veoma visoka oko 95 odsto (za vakcine svih proizvođača), da bi sa pojavom delta soja, koji se brže prenosi, smanjena efikasnost svih vakcina. Kuljić Kapulica pojašnjava da su u medicini prihvaćeni standardi da se vakcina koristi ukoliko je njena efikasnost veća od 50 odsto.

Vakcine koje se koriste u obaveznoj vakcinaciji kod dece  - MMR, polio, hepatitis B, imaju efikasnost od 90 do 95 odsto. Efikasnost vakcine protiv virusa gripa je manja, jer virus stalno mutira, te je efikasnost grip vakcina oko 60 odsto.

Gde je registrovan "omikron"

Varijanta B.1.1.529, kojoj je dato ime omikron, prvi put je identifikovana u Bocvani 11. novembra, a za sada je otkrivena i u Južnoj Africi, Velikoj Britaniji, Izraelu, Holandiji, Belgiji, i Hong Kongu. Prvi slučaj novog soja u Evropi otkriven je u Belgiji kod mlade nevakcinisane osobe koja je razvila simptome bolesti 11 dana nakon putovanja u Egipat preko Turske, prenose svetski mediji.

"Omikron" je najmutiraniji oblik kovida 19 do sada otkriven, sa 32 mutacije na spajk proteinu, a naučnici su zabrinuti da bi mutacije mogle da omoguće brže širenje, te da će vakcine biti manje delotvorne.

Lekari iz Južne Afrike kažu da su simptomi kovida kod zaraženih ovim sojem virusa ogroman, neopisiv umor, povišena temperatura i ubrzan puls. Svetska zdravstvena organizacija svrstala je "omikron" u kategoriju "posebno zabrinjavajućih". Omikton je imenovan po 15. slovu grčkog alfabeta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija