Društvo

Sednica Kriznog štaba u sredu, pitanje dana kada će omikron soj korone biti registrovan u Srbiji

Komentari

Autor: S. Tuvić

29/11/2021

-

13:39

Sednica Kriznog štaba u sredu, pitanje dana kada će omikron soj korone biti registrovan u Srbiji
Sednica Kriznog štaba u sredu, pitanje dana kada će omikron soj korone biti registrovan u Srbiji - Copyright Tanjug AP

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa biće održana u sredu, potvrđeno je Euronews Srbija. Štab će zasedati u sredu u 15 sati.

U Srbiji za sada nije potvrđen omikron, nova varijanta virusa korona koja se iz južnoafričkih zemalja širi u Evropi, rečeno je Euronews Srbija u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu gde se radi sekvenciranje virusa.

"Trenutno kod nas nije otkrivena nijedna druga varijanta osim delta soja. Rade se novi uzorci izabrani metodom slučajnog uzorka ili po epidemiološkim karakteristikama", kaže prof. Aleksandra Knežević.

Međutim, u mnogim zemljama u Evropi je otkriven novi soj korone i za očekivati je da je pitanje dana kada će se registrovati i u Srbiji.

O tome je danas govorio i predsednik Srbije: "Ako je u Austriji registrovan, pitanje je dana kad će i kod nas biti", rekao je Aleksandar Vučić.

I dok mnoge zemlje uvode restriktivnije mere što se tiče ulaska u zemlju i obavezan karantin od dve nedelje, predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba kažu da će tražiti da se pojača nadzor putnika koji dolaze u Srbiju iz zemalja u kojima je "omikron" potvrđen.

Prvi se oglasio epidemiolog Predrag Kon koji je rekao da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan.

"To znači da putnici koji dolaze iz tih područja moraju da idu u karantin bez obzira da li su vakcinisani ili ne. Izlaz iz ove situacije je vakcinacija čak i ako nema potpuno delovanje kao što je do sada imalo na druge sojeve. Moramo da shvatimo da je vakcinacijom štitimo i sebe i druge", rekao je Kon za Tanjug.

Za razliku od evropskih zemalja koje obično uvode obavezan karantin od dve nedelje Izrael je otišao korak dalje i on je prva zemlja koja potpuno zatvora svoje granice na dve nedelje kako bi sprečila širenje pandemije.

Afrika generator za nove sojeve virusa

Za virusologe i imunologe u Srbiji nije iznenađenje što se nova varijanta virusa sa najviše mutacija (32) pojavila baš u Africi, jer je tamo najmanje vakcinisanog stanovništva, ali imaju mnogo osoba sa oslabljenim imunitetom zbog HIV infekcije. 

Svetu se nove mutacije virusa korona, koje će možda biti otporne na postojeće vakcine, vraćaju kao bumerang zbog neujednačene vakcinacije. Imunolog Emina Milošević rekla je ranije za Euronews Srbija da je Afrika kontinent koji je zapostavljen u vakcinaciji i da je to "generator za nove sojeve virusa".

"Ako se na to doda veliki broj zaraženih HIV-om, koji su imunokomptomitovani, što obezbeđuje virusu potrebne uslove za nesmetano umnožavanje. Kod osoba sa oslabljenim imunitetom virus se dugo zadržava u organizmu i može da se akumulira puno mutacija. To je dvostruka opasnost - loša vakcinisanost i veliki broj osoba koje su HIV pozitivne", naglasila je Milošević.

Ono što posebno brine lekare je da li će nova varijanta virusa korona sa toliko mutacija biti otporna na postojeće vakcine koje su rađene sa "vuhanskim" sojem virusa.

Oglasila se i nemačka kompanija Biontek, koja je saopštila da su potrebne dve nedelje da bi se utvrdilo da li je novi soj virusa otporan na vakcinu. U slučaju da je potrebna nova vakcina, koja bi u sebi sadržala i novu varijantu virusa "omikron" ona bi mogla da se razvije u roku od šest nedelja, a prve doze bi mogle da se isporuče u roku od 100 dana. 

Virus će i dalje mutirati

Virusolog Nada Kuljić Kapulica kaže da će virus i dalje mutirati, a kakav efekat ima nova varijanta na kliničku sliku obolelih, efekat vakcinacije tek će pokazati ispitivanja.

"Treba sačekati da vidimo šta će i kako da bude. Sigurno da je jedno od bitnih pitanja, sem uticaja mutacije na tok bolesti i kakav će uticaj imati na vakcine. U slučaju da vakcine ne budu efikasne i proizvođači će morati da rade na korigovanju vakcina, da ih malo promene i prilagode novim promenama", navela je ona ranije za Euronews Srbija.

Efikasnost vakcina protiv virusa korona na "vuhanskom" soju bila je veoma visoka oko 95 odsto (za vakcine svih proizvođača), da bi sa pojavom delta soja, koji se brže prenosi, smanjena efikasnost svih vakcina. Kuljić Kapulica pojašnjava da su u medicini prihvaćeni standardi da se vakcina koristi ukoliko je njena efikasnost veća od 50 odsto.

Gde je registrovan "omikron"

Varijanta B.1.1.529, kojoj je dato ime omikron, prvi put je identifikovana u Bocvani 11. novembra, a za sada je otkrivena i u Južnoj Africi, Velikoj Britaniji, Izraelu, Holandiji, Kanadi, Belgiji, i Hong Kongu, Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Italiji. Prvi slučaj novog soja u Evropi otkriven je u Belgiji kod mlade nevakcinisane osobe koja je razvila simptome bolesti 11 dana nakon putovanja u Egipat preko Turske, prenose svetski mediji.

"Omikron" je najmutiraniji oblik kovida 19 do sada otkriven, sa 32 mutacije na spajk proteinu, a naučnici su zabrinuti da bi mutacije mogle da omoguće brže širenje, te da će vakcine biti manje delotvorne.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija