Zdravlje

EMA bi mogla da odobri vakcine protiv omikrona za tri meseca

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2021

-

11:51

EMA bi mogla da odobri vakcine protiv omikrona za tri meseca
Evropska medicinska agencija - Copyright Tanjug/AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Evropska agencija iza lekove (EMA) bi mogla da odobri antikovid vakcine koje će biti prilagođene da ciljaju novi soj koronavirusa za tri do četiri meseca, ukoliko bude potrebno, saopštila je danas šefica EMA Emer Kuk, dodavši da postojeće vakcine bi trebalo da nastave da daju zaštitu.


Kuk je rekla da se ne zna da li će proizvođači vakcina morati da prilagode vakcine novom soju omikronu, ali se EMA priprema na tu opciju, preneo je Rojters.

"Čak i ako novi soj bude široko rasprostranjen, vakcine koje imamo će nastaviti da pružaju zaštitu", kazala je ona.

Soj virusa B.1.1.529 ili omikron potvrđen je prvo u Južnoj Africi, potom u Hongkongu, Bocvani, Izraelu, Belgiji i Velikoj Britaniji, a onda i u mnogim drugim evropskim zemljama. Ovaj naziv je dobio u petak, 26. novembra, kada mu ga je dala Svetska zdravstvena organizacija (SZO), a dobio ga je po 15. slovu grčkog alfabeta.

SZO je za ovu varijantu koronavirsa rekla da "Izaziva zabrinutost" i upozorila da se širi jako brzo, pa postoji rizik da postane i dominantan u celom svetu. Stručnjaci navode da je razlog tome to što on ima gotovo 50 mutacija u sebi, odnosno 32 mutacije u spajk-proteinu, kao i da su simptomi netipični u poređenju sa svim prethodnihm sojevima do sada što mu i omogućava da se brzo i nekontrolisano širi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin