Evropa

Nacrt zakona o obaveznoj vakcinaciji u Austriji: Kazna i do 3.600 evra ili četiri nedelje zatvora za antivaksere

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2021

-

10:01

Nacrt zakona o obaveznoj vakcinaciji u Austriji: Kazna i do 3.600 evra ili četiri nedelje zatvora za antivaksere
Vakcinacija u Beču - Copyright Tanjug AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Nacrt zakona o uvođenju obavezne vakcinacije protiv koronavirusa, koji prema odluci austrijske vlade treba da stupi na snagu od februara, predviđa ogromne kazne za sve koji ne budu želeli da se vakcinišu. Ko odbija da se vakciniše dobiće od nadležnih opštinskih vlasti poziv za vakcinaciju. Ako se ogluši pozivu, nakon četiri nedelje dobiće drugi poziv, posle kojeg sledi kazna.

Predviđena je kazna do 3.600 evra ili četiri nedelje zatvora, ako osoba ne želi da plati kaznu. Međutim, zakon predviđa i udvostručenje kazne na do 7.200 evra, ako je neka osoba drugi put kažnjena zbog nepoštovanja obavezne vakcinacije, ili je zbog kršenja zakona došlo do težeg ugrožavanja života ili zdravlja drugih.

Podaci o tome ko je vakcinisan, a ko još nije, vlasti će, prema nacrtu zakona, uzimati iz Elektronskog zdravstvenog kartona (Elga). Predviđeno je da zakon bude na snazi tri godine, a od njegove primene izuzeti su trudnice i deca do 12 godine života.

Zbog krišenja mera 3.700 prijava

Austrijska policija, od uvođenja lokdauna za nevakcinisane, pre dve nedelje, sprovela je oko 386.000 kontrola epidemioloških mera, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije. Oko 242.000 kontrole sprovedene su u privrednim subjektima, a oko 143.000 puta kontrolisano je napuštanje doma.

Rezultat tih kontrola je 3.700 prijava i novčanih kazni zbog kršenja kovid mera. Najviše prijava i kazni izrečeno je u pokrajini Donja Austrija sa 501, zatim sledi Beč sa 474, Tirol sa 394. Najsavesniji su stanovnici pokrajine Forarlberg sa svega sedam prijava i novčanih kazni, kao i građani Burgenlanda sa 18.

Međutim, tu treba dodati da se i broj kontrola značajno razlikuje, pošto je u Donjoj Austriji sprovedeno sa 36.000 najviše kontrola, a u Burgenlandu sa svega 4.000.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa