Društvo

Euronews Srbija imao uvid u dokument: Posebne mere za putnike koji dolaze iz sedam zemalja zbog širenja omikrona

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

30/11/2021

-

13:27

Euronews Srbija imao uvid u dokument: Posebne mere za putnike koji dolaze iz sedam zemalja zbog širenja omikrona
Euronews Srbija imao uvid u dokument: Posebne mere za putnike koji dolaze iz sedam zemalja zbog širenja omikrona - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" definisao je posebne mere za putnike koji dolaze iz sedam afričkih zemalja koje su označene kao države sa posebnim rizikom od širenja nove varijante virusa korona – omikron.

Na listi zemalja su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i
Malavi.

U dokumentu Instituta Batut, u koji je Euronews Srbija imao uvid, predlaže se da "stranim državljanima koji nemaju regulisan boravak u Srbiji koji dolaze iz navedenih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, zabranjuje se ulazak u Srbiju.

Za državljane Srbije koji dolaze iz tih zemalja dozvoljen je ulazak ukoliko imaju jedan od sledećih dokumenata: Negativan PCR test  ne stariji od 48 sati, sertifikat o potpunoj vakcinaciji izdat od države koja sa Srbijom ima zaključen sporazum o priznavanju vakcinacije. U zemlju se može ući i sa potvrdom o preležanoj bolesti kovid 19, s tim da od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, niti više od šest meseci.

Za putnike koji dolaze iz zemalja sa posebnim rizikom ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, predviđeno je da nakon ulaska u Srbiju idu u karantin u kućnim uslovima u trajanju od 14 dana sa obavezom testiranja na prisustvo virusa u roku od 24 časa od momenta ulaska u Srbiju. Predviđeno je i obavezom testiranja nakon sedam dana od primene mere karantina, uz dnevnu kontrolu poštovanja karantina od strane MUP-a.

Ko je zadužen za kontrolu?

Identifikovanje putnika iz zemalja sa posebnim rizikom, kao i proveru posedovanja navedenih dokumenata, obavlja policija koja je nadležna za kontrolu prelaženja državne granice. Mera karantina u kućnim uslovima izriče se usmenim rešenjem od strane graničnog sanitarnog inspektora.

Testiranje PCR metodom obavlja se sedmog dana uz uzimanje uzorka od strane teritorijalno nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje. Negativan rezultat nije uslov za oslobađanje iz karantina. PCR testiranje je obavezno i ukoliko se pojave simptoma na kovid - 19 tokom trajanja mere karantina u kućnim uslovima.

U slučaju da su pozitivni na virus korona putnici se kolima Hitne pomoći smeštanje u izolaciju u kovid bolnicu Batajnica.

Kontrolu mere sprovođenja karantina u kućnim uslovima obavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova, zdravstveni nadzor nad licima u karantinu u kućnim uslovima vrši teritorijalno nadležan zavod/institut za javno zdravlje, a u slučaju nepoštovanja mere karantina bez odlaganja o tome obaveštavaju Ministarstvo zdravlja - Sektor za inspekcijske poslove (teritorijalno nadležnu sanitarnu inspekciju) i MUP.

Ukoliko ne dođe do pojave simptoma bolesti tokom trajanja karantina u kućnim uslovima, nakon 14 dana prestaje obaveza karantina bez obaveze testiranja.
 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija