Evropa

Britanski naučnici: Omikron do kraja godine dominantan soj u zemlji, od januara rizik od novog talasa

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2021

-

08:37

Britanski naučnici: Omikron do kraja godine dominantan soj u zemlji, od januara rizik od novog talasa
Tanjug/AP/Frank Augstein - Copyright Tanjug/AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Ne budu li preduzete dodatne restriktivne mere, Velika Britanija će se u januaru suočiti s velikim talasom zaraženih omikronom, objavili su britanski naučnici na osnovu sprovedenih studija i predviđanja, prenosi BBC.

Dr. Nik Dejvis sa londonskog Fakulteta za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) i jedan od glavnih britanskih istraživača, rekao je da se omikron "širi vrlo brzo", da je "prilično zabrinjavajuća varijanta" i da će verovatno biti dominantan oblik virusa u Engleskoj do kraja godine.

U izveštaju uticajne grupe naučnika koja se bavi predviđanjem toka događaja na temelju matematičkih modela, a među njima su i oni koji savetuju britansku vladu, navodi se da se u Engleskoj trenutno broj zaraženih udvostručuje svaka 2,4 dana.

Britanski stručnjaci su objavili i da bi broj smrtnih ishoda od posledica ove varijante koronavirusa do kraja aprila mogao iznositi između 25.000 i 75.000, u zavisnosti od toga koliko će efikasno delovati vakcine.

Stručnjaci koji stoje iza studije kažu, međutim, da je još sve prilično neizvesno kada je u pitanju predviđanje toka događaja. Oni su naveli da će, u najgorem slučaju, možda biti potrebno uvesti stroža ograničenja kako bi se sprečila prenatrpanost bolnica.

"Na osnovu onoga što se sada događa, možemo očekivati da će u Velikoj Britaniji doći do velikog talasa širenja omikrona", rekao je Dejvis.

Istovremeno, on i njegove kolege veruju da će velika zainteresovanost stanovništva za buster dozu vakcina verovatno ublažiti uticaj širenja omikrona. Najviše je neizvesnosti u pogledu toga u kolikoj će meri vakcinacija i buster doze uspeti da spreče hospitalizaciju stanovništva.

Po ranim studijama koje je na temelju prikupljenih konkretnih podataka sprovela Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva, dve doze vakcine omogućuju tek ograničenu zaštitu od razvoja simptoma nakon zaraze omikronom, ali je buster doza povećava na 75 posto.

Studija LHSTM-a pretpostavlja da je omikron manje težak oblik koronavirusa u odnosu na prethodne varijante ako ste vakcinisani i uzima u obzir ''plan B''.

Po najoptimističnijem scenariju, broj svakodnevno hospitalizovanih trebalo bi da bude 40 posto manji u odnosu na onaj iz perioda vrhunca zaraze tokom prošle zime. Po najpesimističnijem scenariju, mogao bi biti i gotovo dvostruko veći.

U izveštaju se zaključuje da će prema "većini scenarija", uz aktuelne mere, u bolnicama biti više hospitalizovanih nego tokom prošle zime.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa