Briselske vesti

"Oporavak od šoka istorijskih razmera": Evropska ekonomija raste, zaustavljen skok nezaposlenosti

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2021

-

11:46

"Oporavak od šoka istorijskih razmera": Evropska ekonomija raste, zaustavljen skok nezaposlenosti
"Oporavak od šoka istorijskih razmera": Evropska ekonomija raste, zaustavljen skok nezaposlenosti - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija predviđa da će posle šoka istorijskih razmera izazvanog pandemijom koronavirusa ekonomija EU porasti za 4,2 procenta ove godine, odnosno za 4,4 procenta u 2022. godini.


Za zemlje Evrozone predviđa se rast od 4,3 do 4,4 procenata u naredne dve godine, objavljeno je u poslednjoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije.

– Evropska ekonomija će zabeležiti jak rast ove i sledeće godine, veći od očekivanog. Tome će doprineti ubrzana vakcinacija koja će u drugoj polovini 2021. godine dovesti do ublažavanja restriktivnih mera kao i upotreba evropskih paketa za oporavak privrede, kaže evropski komesar za ekonomiju, Paolo Đentiloni.

EPA/OLIVIER HOSLET

 

U EK naglašavaju da je pandemija izazvala šok istorijskih razmera za evropske ekonomije koje su se u 2020. godini smanjile za 6,1 odsto na nivou EU i 6,6 odsto na nivou Evrozone.


Kada je reč o tržištu rada, u Evropskoj komisiji kažu da je već vidno postepeno poboljšanje, kao i da su programi za očuvanje radnih mesta sprečili dramatičan rast stope nezaposlenosti.

Stopa nezaposlenosti u EU predviđena je na 7,6 odsto u 2021. i sedam odsto u 2022. godini dok je u Evrozoni ta stopa predviđena na 8,4 procenta 2021. i 7,8 procenata 2022. godine.

Predviđena inflacija u EU u 2021. godini je 1,9 odsto, odnosno 1,5 odsto 2022., a u Evrozoni 1,7 u 2021. i 1,3 odsto 2022. godine.

 

 


Deficit države bi trebalo da poraste za oko pola procentna poena, na 7,5 odsto BDP-a u EU ove godine i za oko tri četvrtine procentnog poena na 8 odsto BDP-a u Evrozoni.

Predviđa se da će sve države članice, osim Danske i Luksemburga, imati deficit veći od tri odsto BDP-a 2021. godine.

Do 2022. godine predviđa se da će se ukupni budžetski deficit prepoloviti na nešto ispod 4 odsto i u EU i u Evrozoni.

U EU se predviđa da će odnos javnog duga prema BDP ove godine doseći vrhunac od 94 odsto, da bi se 2022. blago smanjio na 93 odsto.

 

 

 

 


Predviđa se da će odnos duga i BDP-a evrozone slediti isti trend, ove godine porastao je na 102 odsto,  dok bi sledeće godine  trebao lagano da pada na 101 odsto.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da će rizici po ekonomiju i dalje ostati visoki zbog nepredvidljivosti pandemije, ali da će biti uglavnom uravnoteženi.

– Razvoj epidemiološke situacije i efikasnost i delotvornost programa vakcinacije mogli bi se ispostaviti boljim ili lošijim nego što se pretpostavljalo u centralnom scenariju ove prognoze, zaključuju u Komisiji.

 

 

Komentari (0)

Evropa