Briselske vesti

Fronteks na meti kritika, ali će ipak dobiti duplo više novca

Komentari

Autor: Euronews, J.Đ.

08/06/2021

-

09:50

Fronteks na meti kritika, ali će ipak dobiti duplo više novca
Fronteks na meti kritika, ali će ipak dobiti duplo više novca - Copyright Tanjug/ AP Photo/Salvatore Cavalli)

veličina teksta

Aa Aa

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu, Fronteks, naišla je na ozbiljne kritike revizora, a uprkos tome, njeno finansiranje će se udvostručiti.

Evropski revizorski sud je u svom izveštaju napisao da Fronteks nije u dovoljnoj meri pomogao bloku da suzbije ilegalnu migraciju i prekogranični kriminal.

Uprkos ovim kritikama, agencija će dobiti veće uloge, poput deportacije migranata i povećanja budžeta za 440 miliona evra u narednih nekoliko godina.

Fronteks je 2005. godine, godinu dana nakon svog osnivanja, imao samo 45 zaposlenih.

Tada ga je ojačala EU nakon izbegličke krize 2015. godine, a 2019. novi mandat je Fronteksu dodelio stalni korpus koji će do 2027. porasti na 10.000 zaposlenih, sa godišnjim budžetom od oko 900 miliona evra.

Kako su revizori saopštili, zbog nedoslednosti u načinu razmene informacija između Fronteksa i zemalja EU, države članice ne mogu pravilno da nadgledaju spoljne granice.

Utvrđeno je i da se Fronteksova procena ranjivosti oslanjanjala na nepotpune ili nekvalitetne podatke, iako je bilo predviđeno da države članice EU pruže sve potrebne informacije.

Revizori su takođe upozorili na to da agencija nije potpuno transparentna kada su u pitanju stvarni troškovi njenih operacija.

"Zadaci Fronteksa na spoljnim granicama EU su od suštinskog značaja za borbu protiv prekograničnog kriminala i ilegalne imigracije. Ipak, Fronteks trenutno ne izvršava tu dužnost efikasno. To je posebno zabrinjavajuće u trenutku kada dobijaju dodatnu odgovornost", rekao je autor izveštaja Leo Brinkat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa