Briselske vesti

Evropska komisija predlaže povećanje uvoza gasa iz Egipta i Izraela

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2022

-

14:56

Evropska komisija predlaže povećanje uvoza gasa iz Egipta i Izraela
Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija predložila je državama članicama Evropske unije sporazum sa Egiptom i Izraelom o povećanju uvoza prirodnog gasa iz istočnog Mediterana, navodi se u nacrtu dokumenta koji datira od 7. juna, a u koji je Rojters imao uvid.

Nacrt memoranduma o razumevanju, koji je još podložan promenama i treba mu odobrenje uključenih vlada, deo je napora EU da smanji uvoz fosilnih goriva iz Rusije nakon početka sukoba u Ukrajini.

"Prirodni gas koji će biti isporučen Evropskoj uniji poticaće ili iz Arapske Republike Egipat, Države Izrael ili bilo kog drugog izvora u regionu istočnog Mediterana, uključujući zemlje članice EU u regionu", navodi se u dokumentu.

EU je javno saopštila da namerava da zaključi trilateralni sporazum sa Egiptom i Izraelom pre leta, ali detalji u nacrtu dokumenta od 7. juna nisu javni. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen trebalo bi da poseti Kairo sledeće nedelje.

Kako navodi britanska agencija, Evropska komisija je odbila da komentariše nacrt sporazuma, niti da li bi put Fon der Lajen mogao da se desi kada bude potpisan memorandum o razumevanju.

Nacrt sporazuma utvrđuje principe za pojačanu saradnju između tri partnera, ali ne kaže koliko bi gasa EU uvezla, niti postavlja bilo kakve rokove za isporuke. U dokumentu se takođe navodi da će isporuke uključivati upotrebu infrastrukture za tečni prirodni gas (LNG) u Egiptu, uz napomenu da je plan te severnoafričke zemlje da postane regionalno čvorište za prirodni gas.

Kako se navodi u dokumentu, memorandum o razumevanju trajao bi devet godina od njegovog potpisivanja, iako je taj deo i dalje u zagradama, što je znak da postoji veća šansa da bi mogao da se promeni u odnosu na druge paragrafe. Egipat već izvozi relativno male količine gasa u EU, a obe zemlje očekuju da će povećati proizvodnju i izvoz u narednim godinama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa