Briselske vesti

Zemlje EU traže izmene ugovora o nabavkama vakcina

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2022

-

19:47

Zemlje EU traže izmene ugovora o nabavkama vakcina
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Vlade zemalja Evropske unije pojačavaju pritisak na kompaniju Fajzer i druge proizvođače vakcina protiv kovida-19 da ponovo preispitaju kupoprodajne ugovore, upozoravajući da bi milioni doza vakcina koje više nisu potrebne mogle da propadnu, navodi se u dokument u koji je Rojters imao uvid.

O tome su danas u Luksemburgu razgovarali ministri zdravlja zemalja članica EU, iako je Evropska komisija izrazila rezerve u pogledu onogao bi se moglo postići.

Kako je za Rojters rekao neimenovani poljski diplomata, ta zemlja predvodi napore da se izvrši revizija ugovora sa farmaceutskim kompanijama, jer ima više od 30 miliona doza na zalihama, a važeći ugovor je obavezuje da mora da kupi još 70 miliona vakcina.

Poljska apeluje da se izvrši revizija ugovora kako bi se izbeglo rasipanje novca.

Tokom najakutnije faze pandemije, a zbog bojazni od mogućih nestašica, Evropska komisija i vlade EU pristale su da kupe ogromne količine vakcina, uglavnom od kompanije Fajzer i partnera nemačkog Bajonteka.

Međutim, uporedo sa smirivanjem pandemije u Evropi i značajnim usporavanjem vakcinacije, mnoge zemlje sada bi htele da izmene ugovore kako bi smanjile zalihe i shodno tome troškove za nabavke vakcina.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa