Briselske vesti

Deset zemalja članica EU traži od Brisela promenu ugovore o kovid vakcinama: "Naručeno je previše"

Komentari

Autor: Politiko

06/06/2022

-

23:39

Deset zemalja članica EU traži od Brisela promenu ugovore o kovid vakcinama: "Naručeno je previše"
Deset zemalja članica EU traži od Brisela promenu ugovore o kovid vakcinama: "Naručeno je previše" - Copyright EPA/Daniel Dal Zennaro

veličina teksta

Aa Aa

Grupa od 10 istočnoevropskih zemalja, članica Unije, uputila je peticiju Evropskoj komisiji da ponovo pregovara o ugovorima o vakcini protiv koronavirusa, u pismu koje je portal Politiko imao uvid, i u kojem se navodi prevelika ponuda doza i potreba da se zaštite državne finansije.

"Ugovori bi trebalo da budu u mogućnosti da se raskinu, ako više nisu potrebni sa zdravstvenog i epidemiološkog stanovišta", stoji u jednom od zahteva u pismu. U drugim slučajevima, kako se nastavlja u peticiji, trebalo bi da bude moguće smanjiti broj doza koje se naručuju tako da bolje odražavaju potražnju za vakcinacijom.

Pismo je poslato u petak uveče i upućeno je komesarki EU za zdravstvo Steli Kirijakides. Poljska je predvodila inicijativu, a pismo su potpisale i Bugarska, Hrvatska, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Određeni broj zemalja u Istočnoj Evropi ranije je izrazio zabrinutost da su ih postojeći ugovori o vakcini protiv koronavirusa, potpisani na vrhuncu pandemije, kada je EU bila pod intenzivnim pritiskom javnosti da nabavi cepivo, te se preko njih kupuje previše doza. Komisija je obezbedila do 4,2 milijarde doza vakcina protiv koronavirusa, što je skoro deset puta više nego u EU. Od februara je isporučeno 1,3 milijarde.

"Uprkos znacima da pandemija jenjava i da su postignuti zadovoljavajući nivoi vakcinacije širom EU, ugovori sa proizvođačima vakcina predviđaju snabdevanje količinama vakcina koje značajno prevazilaze potrebe država članica i kapacitet da ih apsorbuju", navodi se u pismu.

Zemlje koje su potpisale pismo tvrde da postoji opasnost da vakcinama istekne rok, što bi bilo "gubljenje javnih resursa koje se ne može razumno objasniti javnosti".

Prema grupi istočnoevropskih zemalja, Komisija nije napravila velike napore kako bi prekrojila ugovore. Zemlje smatraju da delove ugovora koji regulišu kupovinu vakcina treba promeniti.

U pismu se takođe navodi problem isporuke vakcina blizu isteka roka.

Ostali zahtevi uključuju osiguranje da vakcine štite od najnovijih varijanti koje cirkulišu, i mogućnost da Uprava EU za zdravstvenu spremnost i reagovanje u vanrednim situacijama kupi neiskorišćene vakcine kako bi stvorila zajedničku zalihu.

Komentari (0)

Evropa