Briselske vesti

Izveštaj Evropske komisije o vladavini prava: Mađarska i Poljska da unaprede nezavisnost pravosuđa i slobodu medija

Komentari

Autor: Fonet

13/07/2022

-

15:55

Izveštaj Evropske komisije o vladavini prava: Mađarska i Poljska da unaprede nezavisnost pravosuđa i slobodu medija
Izveštaj Evropske komisije o vladavini prava: Mađarska i Poljska da unaprede nezavisnost pravosuđa i slobodu medija - Copyright Tanjug AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija poručila je Mađarskoj i Poljskoj da treba da unaprede nezavisnost pravosuđa i slobodu medija, kao i mere za borbu protiv korupcije.


"Invazija Rusije na Ukrajinu je još jedno podsećanje da su osnovne slobode i vladavina prava temelji demokratije", izjavila je evropska komesarka za transparentnost Vera Jourova, predstavljajući novi izveštaj Evropske komsiije o vladavini prava.

Jourova je rekla da je ruski predsednik Vladimir Putin napao Ukrajinu jer mu se nije dopadalo što se ta zemlja kreće pravcem demokratske države.

Evropska komisija je uskratila Mađarskoj mogućnost da dobije 15,5 milijardi evra iz fonda namenjenog kao pomoć privredama ugroženim pandemijom virusa korona, dok je Poljskoj uskraćen pristup sumi od 36 milijardi evra.

Razlog je što Budimpešta nije reagovala na zabrinutost Evropske komisije vezanu za nezavisnost pravosuđa u Mađarskoj i slobodu medija.

Varšavi je poručeno da „i dalje postoji ozbiljna zabrinutost vezana za nezavisnost poljskog pravosuđa“, javlja Rojters.

Zatraženo je razdvajanje uloga ministra pravde i državnog tužioca, unapređenje pristupa civilnog društva procesu kreiranja politike i promene prilikom odlučivanja o dozvolama za rad medija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa