Briselske vesti

Šolc traži hitan sastanak s EK zbog PDV-a na taksu za gas

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2022

-

19:38

Šolc traži hitan sastanak s EK zbog PDV-a na taksu za gas
Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka traži hitan razgovor sa Evropskom komisijom kako bi se pronašlo rešenje za smanjenje troškova koji se odnose na novi namet na gas za nemačke potrošače, izjavio je kancelar Olaf Šolc.

Komisija je ranije saopštila da nije moguće osloboditi novu nemačku taksu na gas od poreza na dodatu vrednost (PDV) kao što je tražio Berlin, ali je poručila da izvršna vlast Evropske unije želi da pronađe rešenje kojim bi se na drugačiji način izašlo u susret zahtevu Nemačke, preneo je Rojters.

„Razgovaraćemo sa Komisijom veoma brzo o zakonski ispravnom i primenljivom rešenju pre naplate takse“, rekao je Šolc u Berlinu.

Nemačka vlada je najavila uvođenje dodatnog nameta na cenu gasa s ciljem da teret visokih troškova za obezbeđenje alternativnih izvora energije koji bi zamenili ruski gas raspodeli na sve krajnje potrošače.

Taksa u visini od 2,419 evrocenti po kilovat-satu (kWh), kako bi pomoglo Uniperu i drugim uvoznicima da se izbore sa rastućim cenama gasa zbog smanjenih ruskih isporuka, trebalo bi da bude uvedena u oktobru 2022. i da važi do aprila 2024.

Za prosečnu četvoročlanu nemačku porodicu to će biti dodatni trošak od oko 480 evra godišnje, preneo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Megido

17.08.2022 06:37

Svetom vlada krupni kapital. I tako će biti sve dok Bog ne preuzme kontrolu nad ovom napaćenom planetom. Ovim svetom vlada i pohlepa. Mnogo je onih koji su „pohlepni za novcem, takvi su pojedinci i države. Bitno je da će svi problemi ovog sveta biti iskorenjeni pod vladavinom Božjeg Kraljevstva, jer će ono uništiti glavne uzročnike problema - politički i trgovački sistem sveta (Danilo 2:44).

Evropa