Briselske vesti

Potpredsednik Evropske komisije: Nadam se da će Srbija uskoro biti deo EU

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2022

-

12:44

Potpredsednik Evropske komisije: Nadam se da će Srbija uskoro biti deo EU
Potpredsednik Evropske komisije: Nadam se da će Srbija uskoro biti deo EU - Copyright EPA/JOHN THYS

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas izjavio je danas da se nada da će Srbija uskoro biti deo evropske porodice i dodao da EU pruža podršku Srbiji za rešavanje pitanja migracija.

"Treba da se nadogradimo na dobre stvari koje smo zajedno uradili, teba da istražimo nove oblasti kako treba da ubrzamo proces pregovaranja i to nije nešto što bi EU ponudila Srbiji, već to Srbija zaslužuje", rekao je Šinas na konferenciji za novinare u Vadi Srbije posle sastanka sa srpskom premijerkom Anom Branabić.

On je dodao da "Srbija svoju evropsku budućnost drzi u svojim rukama".

"Vi ste ti koji sedite za volanom i nadam se da ćete biti odlučni da nastavite tim putem", kazao je potpredsednik EK.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Brnabić na saradnji i razumevanju i istakao da se ujedinjenje evropskog kontinenta zasniva na demokratiji i posvećenosti EU zarad bezbedne i mirne budućnosti svih naroda Evrope.

Šinas je kazao da je Srbija preuzela ogromne korake za pomirenje i izgradnju budućnosti sa Ervropom.

"Ovaj zamah ne treba da se uspori i ovde sam da potvdrim punu posvećenost Srbije u procesu pridruživanja EU. Želimo Srbiju kao deo porodice evropske zajednice naročito u ovom trenutku kada je mir i bezbednost našeg kontineta u pitanju i kada nam je jedinstvo još važnije", kazao je potpredsednik EK.

Dodao je da je ubeđen da je mesto Srbije unutar evropske porodice i kazao da "kao u svim porodicama članovi treba da razgovaraju otvoreno i iskreno" i u lakim i u teškim vremenima.

"Kao prijatelj Srbije siguran sam da će to tako biti", poručio je Šinas.

On je dodao da Srbija ne treba da prekine svoje istorijske, ekonomske i političke odnose sa drugim zemljama, već da bi trebalo da ide u istom pravcu kao i njeni susedi i prijartelji.

Zahvalio se predsednici Vlade na stalnom reformskom procesu u Srbiji i naveo da su drugi razlog njegove posete migracije, podsetivši na događaje iz 2015. i 2016. koji su zahvaljujući zajedničkim naporima Fronteksa i zemljama članicama rešeni.

"Imamo postpandemijski bum u kretanjima migracije, brojke migracije se povehavaju i treba da nađemo način kako da rešimo ovo pitanje. EU će nastaviti da pomaže Srbiji u migraciji, a moje prisustvo je toga je dokaz, a još jedan konkretan dokaz je potpisivanje ovog novog paketa finansijske pomoći od 36 miliona evra koji će pomoći da se operativni kapaciteti Srbije povećaju kada je reč o rešavanju migracija", kazao je Šinas.

On je dodao da je ova finansijska pomoć deo većeg paketa od 57 miliona evra za upravljanje migracijama i povećanje kapaciteta i pravosuđa kako bi se rešavala pitanja migracija i azila.

Istakao je da je važno da treba da se intenzivira saradna u u upravljanju granicama.

"Potrebno je ne samo da bolje radimo u okrviu postojećeg događaja sa Fronteksom, već i da idemo i preko toga i da potpišemo novi statusni sporazum koji će omogućiti službenicima Fronteksa prisustvo ne samo na granici sa Bugarskom veći i na južnoj granici Srbije i Severne Makedonije", rekao je Šinas i zahvalio premijerki Srbije za razumevanje ovog pitanja.

Šinas je dodao da će takođe biti nastavljena bespoštedna borba protiv krijumčaranja ljudi.

"Pružićemo dodatnu podršku, ključna je komponeneta readmisije, a bez značajne dimenzije readmisije nema dobrog upravljanja granicama", rekao je potpredsednik EK i dodao da će Srbija dobiti tehničku i finansijsku pomoć, kako bi bolje izašla na kraj sa nelegalnim migracijama", istakao je Šinas.

Komentari (0)

Evropa