Briselske vesti

Evropski parlament raspravljao o izveštaju Evropske komisije, Bilčik: Srbija mora da bira

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2022

-

22:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na plenarnoj sednici u Strazburu evropski poslanici razgovarali su o izveštajima o napretku koje je prethodne nedelje predstavila Evropska komisija. Osim izveštaja o Srbiji, raspravljaće se i o napretku svih ostalih zemalja Zapadnog Balkana, kao i Turske.

Kada je reč o Srbiji, očekuje se da će se govoriti o njenom neusklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da će se osim te teme naći one koje govore o reformama i pregovorima između Beograda i Prištine.

"Srbija nam je potrebna kao jasan saveznik. Srbija se ističe kao zemlja Zapadnog Balkana koja ima najmanju usklađenost po pitanju spoljne i bezbednosne politike. Želimo da radimo sa Srbijom na zajedničkom odgovoru na rat u Ukrajini i više puta smo pozivali Srbiju, tražili od Srbije da se usaglasi sa izborom sankcija. Izbor je na njoj, Srbija mora da bira, videćemo šta će izabrati i kakvi zahtevi i poruke se mogu očekivati od Evropskog parlamenta", rekao je Bilčik.

Podsetimo, novi godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije objavljen je prošle nedelje u Briselu, a on je ocenjen kao oštriji u odnosu na prethodnu godinu. Ključna zamerka tiče se stope usklađenosti Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU koja je "značajno smanjena". Napretka, međutim, ima u nekoliko oblasti, i on se tiču, između ostalog, i tržišne ekonomije i pravosudnog sistema.

Nekoliko dana kasnije, Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta izglasao je izveštaj autora Tonina Picule o novoj strategiji proširenja EU. U izveštaju se podvlači da bi među prioritetima trebalo da bude usaglašavanje zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije.

"Politika opstrukcije zajedničke evropske spoljne politike ima svoju političku, ali ima i svoju finansijsku cenu. Što se tiče finansijske cene, Srbija mora da razmisli jer je reč o razvijanju investicija u zemlji. EU i članice investiraju 20 puta više nego Ruska Federacija. Međutim, ukoliko se politika izbegavanja usklađenosti nastavi, doći će naravno, pretpostavljam u pitanje i fondovi koje Srbija koristi. Mi u našim preporukama direktno navodnimo da bi mogla da dođu u pitanje sredstva iz ekonomskog investicionog fonda za Zapadni Balkan", rekao je Picula za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa