Briselske vesti

I posle sastanka ministara energetike EU bez dogovora o ograničenju cene gasa, umesto toga odluka o novim zgradama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2022

-

19:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Posle tri vanredna, ministri energetike zemalja članica Evropske unije održali su redovni sastanak, na kom je postignut dogovor, ali ne o ograničenju cene gasa, već o boljoj energetskoj efikasnosti u zgradama.

Na današnjem sastanku zgrade su bile u fokusu kao veliki potrošači gasa tokom grejne sezone. Prema postignutom dogovoru, sve nove zgrade koje se grade do 2030. godine moraju da imaju nultu emisiju, dok one starije bi na tu nultu emisiju trebalo da pređu do 2050. godine.

"Ministri su se dogovorili da je neophodno da se Evropa pripremi na realnost u kojoj nema ruskog gasa. Osim toga, energetski performans zgrada je tema koja je bila vrlo važna na današnjem sastanku, a sve to u cilju povećanja energetske efikasnosti u zgradama i postepenog dovođenja do nulte emisije", rekao je Jožef Sikela, Ministar trgovine i industrije Češke posle završetka sastanka.

On navodi da se trenutno u zgradama troši 40 odsto od ukupne energije, zbog čega je, kaže, unapređenje energetskih performansi upravo u zgradama neophodno na dugoročnom planu.

"Što nam je manje energije potrebno, to smo više otporni", poručio je.

Govorilo se i o ograničenju cene gasa, pogotovo kada je u pitanju gas koji se koristi za proizvodnju električne energije. Komesarka za energetiku Kadri Simson rekla je da je na zemljama članicama da se dogovore oko ograničenja.

Važan deo razgovora je bila tema na koji način se može pomoći ukrajini u kontekstu energetske krize, uzimajući u obzir infrastrukturu uništenu ruskim bombama. Zbog toga evropska komesarka poziva članice da i finansijski ali i kroz infrastrukturu pomognu Ukrajini da se energetski oporavi. 

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson rekla je nakon sastanka ministara energetike u Luksemburgu, da su uništeni ukrajinski transformatori, prekidači i dalekovodi što je, ukazala je, dovelo do prekida napajanja strujom, preneo je Rojters.

"U pitanju je dobrobit desetina hiljada domaćinstava, ugroženih ljudi, dece i staraca pre predstojeće zime", istakla je danas komesar EU za energetiku.

Ona je dodala da je potrebno više od prikupljenih 20,5 miliona evra donacija i ohrabrila privatne subjekte, pre svega kompanije, da urade više od toga.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je na konferenciji o rekonstrukciji Ukrajine da su ruske rakete i iranski dronovi uništili više od trećine energetskog sektora njegove zemlje

Sa problemom se suočava i Moldavija, budući da ona uvozi energiju iz Ukrajine. Iz Brisela su poručili da ni ta zemlja neće ostati na cedilu. Na ovom sastanku se istakla solidarnost svih zemalja što se tiče nabavke gasa.

"Predloženi paket ima brojne važne elemente, jedan od njih je i da zajednička kupovina gasa postane realnost. Ministri snažno podržavaju ovu ideju i veoma su zainteresovani za detalje ovog predloga. Jasno je da je udruživanje naših snaga na globalnom tržištu naša prednost. Ukoliko predloženo bude dogovoreno na sastanku u novembru, bićemo spremni da zajedno kupimo gas i popunimo skladišta posle ove grejne sezone", istakla je Kadri Simson, evropska komesarka za energetiku.

Govoreći o solidarnosti svih zemalja kada je u pitanju nabavka gasa, evropska komesarka spominjala je novembar, a češki ministar je najavio da će naredni sastanak ministara energetike biti održan 24. novembra, kada bi novi set mera trebalo da bude usvojen.

Komentari (0)

Evropa