Briselske vesti

Ko je Eva Kaili: Veliki politički uspon poslanice Evropskog parlamenta i vrtoglavi pad nakon optužbi za aferu o Kataru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/12/2022

-

16:58

Ko je Eva Kaili: Veliki politički uspon poslanice Evropskog parlamenta i vrtoglavi pad nakon optužbi za aferu o Kataru
Ko je Eva Kaili: Veliki politički uspon poslanice Evropskog parlamenta i vrtoglavi pad nakon optužbi za aferu o Kataru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Eva Kaili je verovatno sada najpopularnije ime u Briselu. Grčku poslanicu u Evropskom parlamentu uhapsila je u petak belgijska policija u okviru "velike istrage" i optužena je za "učešće u kriminalnoj organizaciji, pranje novca i korupciju".

Kaili je osumnjičena za nezakonito lobiranje u korist države Persijskog zaliva, koju su belgijski mediji identifikovali kao Katar, kontroverznog domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Ona je navodno "uhvaćena na delu", što je izazvalo momentalno ukidanje poslaničkog imuniteta. Konačno, Kaili je danas smenjena i sa mesta potpredsednice u Evropskom parlamentu i to jasnom većinom - 625 glasova "za", jedan "protiv" i dva "uzdržana". Njen otac Aleksandros i njen suprug Frančesko Đorđi takođe su odvedeni na ispitivanje zbog njihove navodne uloge u korupciji. Skandal je izazvao buru u Briselu, ali – ko je zapravo Eva Kaili?

Diplomirani inženjer arhitekture, građevinarstva i evropskih poslova, Kaili je karijeru započela kao novinarka na televiziji MEGA u Grčkoj.

Do 2007. već je bila nacionalni poslanik u Parlamentu Grčke, kao član PASOK-a, socijaldemokratske partije koja je tada bila jedna od vodećih političkih snaga u mediteranskoj zemlji.

Dve godine kasnije, PASOK je ušao u vladu pod vođstvom premijera Jorgosa Papandreua, koji se suočio sa ogromnim kritikama zbog upravljanja razornom krizom zbog državnog duga.

Kako se kriza u Grčkoj pogoršavala, Kaili se kandidovala za Evropski parlament i izabrana je 2014. godine. Pridružila se moćnoj grupi Socijalista i demokrata (S&D) i brzo je stekla reputaciju medijski prijateljske i pristupačne osobe.

Od 2021. godine, njena plata nakon oporezivanja kao poslanica u Evropskom parlamentu iznosila je 7.146 evra mesečno, zajedno sa mesečnom opštom pomoći od 4.778 evra i putnim troškovima, navodi Euronews.

"Agresivniji uticaj na odbor"

Hana Nojman, nemačka evroposlanica koja predsedava DARP-om, rekla je da je tokom svog mandata primetila da "pojedini predstavnici" pokušavaju da utiču na odluke odbora "mnogo agresivnije od drugih".

"Bilo je sasvim očigledno da je nekoliko kolega iz grupe S&D imalo jaku pro-katarsku agendu. Međutim, nikada nisam pomislila da bi to u nekim slučajevima moglo biti povezano sa ilegalnim spoljnim mešanjem i optužbe su me šokirale", rekla je Nojman za Euronews.

profimedia

 

Ako se ispostavi da je tačno da je Katar, ili bilo koja druga zemlja, pokušala da utiče na poslanike Evropskog parlamenta podmićivanjem, dodaje Nojman, to će biti težak teret za diplomatske odnose, ali i rad sa delegacijom.

"Vizija po izboru"

Uspon karijere Eve Kaili je dostigao vrhunac u januaru kada je imenovana za jednu od 14 potpredsednica Evropskog parlamenta. Ali njenom političkom usponu naglo je došao kraj.

Nakon šokantnog hapšenja u petak, 44-godišnjakinja je izbačena iz PASOK-a i suspendovana iz grupe S&D, dok su grčke vlasti zamrznule njenu ličnu imovinu.

Njeni prethodni govori i intervencije se sada ponovo ispituju, a novinari su tražili tragove koji bi mogli da nagoveštavaju neprimereno bliske odnose sa Katarom.

Objave na društvenim mrežama pokazuju da je Kaili otputovala u zalivsku zemlju početkom novembra i tada imala sastanke sa premijerom Katara, ministrom rada i ministrom energetike, između ostalih.

Nedeljama kasnije, Kaili je održala govor pred Evropskim parlamentom u kojem je pohvalila reforme rada Katara i opisala zemlju kao "dobrog komšiju i partnera".

"Danas je Svetsko prvenstvo u Kataru dokaz, zapravo, kako sportska diplomatija može da postigne istorijsku transformaciju jedne zemlje, uz reforme koje su inspirisale arapski svet", rekla je ona.

Kaili je optužila Evropljane da drže dvostruke standarde prema Kataru jer, po njenom mišljenju, žele da kupe njegov tečni prirodni gas (LNG) kako bi ublažili energetsku krizu, dok istovremeno pozivaju na međunarodni bojkot Svetskog prvenstva zbog eksploatacije radnika migranata i kršenja prava LGBTQ+ zajednice.

"Katarci su se posvetili viziji da se otvore prema svetu. Ipak, pojedini ovde pozivaju na diskriminaciju te zemlje. Maltretiraju ih i optužuju sve koji razgovaraju sa njima. Uprkos tome, kupuju gas i dozvoljavaju kompanijama da profitiraju milijarde zahvaljujući toj zemlji", rekla je Kaili.

Komentari (0)

Evropa