Evropa

Korupcionaška afera "trese" Evropski parlament: Istraga zbog lobiranja u korist Katara, četvoro uhapšenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politiko

12/12/2022

-

11:27

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Berbok: Ovde je reč o kredibilitetu EU

Povodom ovog slučaja oglasila se i ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok. Ona je saopštila da se ovaj, kako je nazvala, "neverovatan incident", mora potpuno "rasvetliti uz punu primenu zakona".

"Ovde se radi o kredibilitetu Evropske unije tako da povlači posledice u različitim oblastima“, rekla je Berbok novinarima nakon što je doputovala na ministarskl sastanak EU u Brisel.

Belgijsko savezno tužilaštvo vodi istragu o korupciji u Evropskom parlamentu, a za sada je četvoro uhapšenih u aferi koju mediji nazivaju "najozbiljnijim" i "najšokantnijim" slučajem korupcije u Briselu u poslednjih nekoliko godina.

Jedna od uhapšenih je doskorašnja potpredsednica EP Eva Kaili, a među uhapšenima je i njen partner Frančesko Đorđi, pomoćnik poslanika u Evropskom parlamentu. Takođe, optužen je i bivši italijanski poslanik u Evropskom parlamentu Pjer Antonio Panceri, kao i neimenovani lobista.

Belgijska policija u subotu je pretresla dom poslanika socijaliste Marka Tarabele, koji u ovom slučaju nije uhapšen. Mediji prenose da je Panceri centralna ličnost, a uhapšen je zajedno sa suprugom i ćerkom. On je, navodno, "politički intervenisao kod članova EP u korist Katara i Maroka", a jedna od tih odluka se odnosila i na bezvizni režim kada je u pitanju Katar. 

Eva Kaili je pre nekoliko nedelja bila deo delegacije EP koja je boravila u Kataru i tada je delegacija ostala podeljena po pitanju uslova života za radnike koji su gradili objekte za Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Kaili je tada izjavila da je Katar "predvodnik radničkih prava", sada se od nje svi ograđuju a predsednica EP kaže da će sarađivati sa policijom u istrazi, a njena poslanička grupa ju je suspendovala.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj opisao je situaciju kao "veoma zabrinjavajuću" i rekao da su u pitanju "veoma ozbiljne optužbe", prenosi Euronews.

Katar je zvanično saopštio da "nema nikakve veze sa korupcionaškim aferama", i da će "raditi sa svim neophodnim institucijama tokom istraga".

Ko su uhapšeni?

Kao jedan od 14 potpredsednika Evropskog parlamenta, Kaili je do skoro bila jedna od najmoćnijih osoba u okviru ove institucije. Takođe, u pitanju je bivša voditeljka koja u svojoj rodnoj Grčkoj ima status poznate ličnosti. Sada, međutim, grčka vlada je zamrzla njenu imovinu kako prenosi AFP,  a njeno članstvo su suspendovali i Socijalisti i demokrate Evropskog parlamenta, i partija čija je članica u Grčkoj, PASOK.

Međutim, u poslednje vreme njene izjave, poput one da je "Katar predvodnik radničkih prava", nisu baš bile u skladu sa međunarodnom zabrinutošću u vezi sa uslovima života za radnike na izgradnji stadiona za Svetsko prvenstvo, navodi Politiko

Frančesko Đorđi, njen partner, savetnik je za region Bliskog istoka i Severne Afrike u Evropskom parlamentu i osnivač je nevladine organizacije pod nazivom "Borba protiv nekažnjivosti", koja, navodi se, "ima za cilj da promoviše odgovornost kao centralni stub arhitekture međunarodne pravde".

Tanjug/ AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Upravo je predsednik ove organizacije, Pjer Antonio Panceri, centralna ličnost u ovom slučaju, a tu su i bivši parlamentarni pomoćnici, posebno oni koji su povezani sa "Borbom protiv nekažnjivosti".

Prema italijanskoj agenciji Ansa, uhapšen je i Nikolo Figa-Talamanka, generalni direktor druge nevladine organizacije pod nazivom "Nema mira bez pravde". Usredsređena na međunarodno krivično pravosuđe, ljudska prava i promovisanje demokratije na Bliskom istoku i u severnoj Africi, ova organizacija je zvanično smeštena u Njujorku i Rimu, ali ima istu briselsku adresu kao "Borba protiv nekažnjivosti". 

 

Čitava afera nije ograničena samo na Evropski parlament - u pritvoru je i Luka Visentini, koji je prošlog meseca postao generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), a pre toga je bio dugogodišnji šef Evropske konfederacije sindikata. 

Sindikati građevinara bili su među najvećim kritičarima katarskog odnosa prema radničkim pravima uoči Svetskog prvenstva, ali čak i pre nego što je Visentini preuzeo vlast, ITUC je bio značajan izuzetak.

Šaran Berou, prethodna šefica ITUC-a, pozvala je kritičare zakona o radu u Kataru da "odu i vide promene" u video-snimku koji je katarsko ministarstvo rada objavilo u junu.

Da li je Kataru bilo potrebno da poboljša reputaciju?

Zalivski emirat je domaćin Svetskog prvenstva, ali je u centru pažnje bilo još mnogo stvari koje nemaju veze sa sportom. Međunarodna zajednica je često negativno gledala na stavove Katara o pravima žena ili LGBT populacije, a pojavljivale su se i optužbe o lošem tretiranju radnika na stadionima kao i o potencijalnom podmićivanju zvaničnika kako bi se dobilo domaćinstvo. 

S obzirom na sve to, Dohi je potrebno da poboljša reputaciju koja je od ključnog značaja jer Katar često radi na sklapanju poslova sa zemljama EU kada je u pitanju prodaja energenata.

Takođe, bar do nedavno, u EP je fino napredovao i predlog da se građanima Katara omogući putovanje u EU zemlje bez vize. 

Na primer, 24. novembra, kada je plenarna sednica EP usvojila rezoluciju kojom se "izražava žaljenje zbog smrti hiljada radnika migranata", Kaili je pohvalila "istorijsku transformaciju Katara koju je donelo Svetsko prvenstvo".

Tanjug AP/Hassan Ammar

Izgradnja stadiona u Kataru

Takođe, pre desetak dana ona se pojavila da glasa za liberalizaciju viznog režima za Katar i Kuvajt u parlamentarnom odboru za pravosuđe i unutrašnje poslove, iako nije član odbora.

Nakon što je grupna poseta Dohi otkazana, Kaili je samostalno organizovala putovanje u Katar. Planirano je bilo da u Katar ode Delegacija parlamenta za odnose sa Arapskim poluostrvom (DARP), ali su iz Dohe zatražili da se odloži njihovo putovanje.

Međutim, Kaili je onda sama otišla u Katar i nahvalila "reforme rada u emiratu". Prema lokalnoj štampi, ona je rekla da je tamo "predstavljala 500 miliona evropskih građana koji vide napredak zemlje u predstavljanju zajedničkih vrednosti".

"Kao da mi je radila iza leđa", rekla je članica Evropskog parlamenta Hana Nojman, koja se nalazi na čelu DARP.

"Doha je otkazala pozivnicu grupi koja bi imala izbalansiran stav, umesto toga su pozvali Kaili, jer su znali da će njene izjave biti manje kritične", dodala je Nojman.

Komentari (0)

Evropa