Evropa

Četiri osobe "aktivne u Evropskom parlamentu" uhapšene zbog korupcije

Komentari

Autor: Euronews/Alice Tidey

09/12/2022

-

16:37

Četiri osobe "aktivne u Evropskom parlamentu" uhapšene zbog korupcije
Četiri osobe "aktivne u Evropskom parlamentu" uhapšene zbog korupcije - Copyright Tanjug/ AP Photo/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Četiri osobe "aktivne u Evropskom parlamentu" uhapšene su zbog sumnje da su umešane u korupciju u kojoj je učestvovala i "zemlja iz Persijskog zaliva".

Federalno tužilaštvo Belgije saopštilo je da je zaplenilo 600.000 evra u gotovini i kompjutere i mobilne telefone. Rečeno je da je istraga bila usredsređena na pomoćnike Evropskog parlamenta, ali da je ispitan jedan bivši poslanik.

"Istražitelji Federalne pravosudne policije već nekoliko meseci sumnjaju da je jedna zalivska zemlja uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, i to plaćanjem velikih suma novca ili nuđenjem velikih poklona trećim licima sa značajnim političkim i/ili strateška pozicijama u Evropskom parlamentu", navodi se u saopštenju belgijskog tužilaštva.

Tužilaštvo nije imenovalo državu u centru istrage. Uhapšeni  su rođeni 1955, 1969, 1971. i 1987. godine, ali drugi detalji nisu navedeni. Oni mogu biti izvedeni pred istražnog sudiju.

Pres služba Evropskog parlamenta, koju je kontaktirao Euronews, saopštila je da "Evropski parlament ne komentariše sudske postupke".

"Kao i uvek, Evropski parlament u potpunosti sarađuje sa nadležnim nacionalnim vlastima, pa i u ovom konkretnom slučaju", dodali su.

Komentari (0)

Evropa