Briselske vesti

Izveštaji Evropske komisije o vladavini prava: U nekim državama članicama ugroženi sudstvo i mediji

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

20/07/2021

-

16:09

Izveštaji Evropske komisije o vladavini prava: U nekim državama članicama ugroženi sudstvo i mediji
Izveštaji Evropske komisije o vladavini prava: U nekim državama članicama ugroženi sudstvo i mediji - Copyright EC - Audiovisual Service

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija objavila je danas drugi Izveštaj o vladavini prava u EU i državama članicama, koji pokazuje "mnoga pozitivna kretanja u državama članicama”, ali i povećanu zabrinutost zbog situacije u nekim državama članicama kada je reč o nezavisnosti sudstva i situaciji u medijima.

U EK navode da izveštaj pokazuje i snažnu otpornost koju su nacionalni sistemi za održavanje vladavine prava pokazali tokom pandemije kovid-19.

”Drugo izdanje Izveštaja pokazuje da države članice mogu postići napredak u rešavanju pitanja vladavine prava. Ipak, postoje razlozi za ozbiljnu zabrinutost u velikom broju država članica, posebno kada je u pitanju nezavisnost sudstva”, poručila je  Vera Jourova, potpredsednica EK za vrednosti i transparentnost

Ona je kazala da je Izveštaj o vladavini prava korisno preventivno sredstvo, koje je podstaklo potrebnu debatu među državama članicama i drugim akterima.

Potrebne mere za poboljšanje slobode medija

U Briselu naglašavaju da je neprihvatljivo to što je tokom poslednjih meseci u EU ubijeno dvoje novinara i pozvaju na odlučne mere za poboljšanje slobode medija i pluralizma.

Izveštaj o vladavini prava u EU i državama članicama za 2021. godinu nadovezuje se na metodologiju i obim prošlogodišnjeg izveštaja sa fokusom na četiri ključna elementa: pravosudni sistemi, antikorupcijski okvir, pluralizam medija i sloboda medija, i druga institucionalna pitanja vezana za provere i ravnoteže.

Kada su mediji u pitanju, Izveštaj EK pokazuje da su tokom pandemije kovid-19 novinari i medijski radnici u Evropi bili pod velikim pritiskom.

”Monitor pluralizma medija za 2021. godinu - ključni izvor informacija za Izveštaj o vladavini prava - ukazuje na sveukupno pogoršanje situacije novinara u nekoliko država članica. U nekim državama članicama postoji visok rizik od političčkog mešanja u medije, a pandemija je takođe pokrenula ozbiljne ekonomske izazove za medijski sektor”, navodi se u izveštaju Komisije.

Zabrinutost zbog Poljske i Mađarske

Evropska komisija je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog nepoštovanja vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj.

U izveštaju Evropske komisije se ocenjuje da vlade Poljske i Mađarske ugrožavaju medijski pluralizam i nezavisnost pravosuđa.

Evropska komisija je već odložila usmeravanje 7,2 milijarde evra Budimpešti, očekujući ustupke mađarskog premijera Viktora Orbana u oblasti vladavine prava. Nije ni odobrila grantove vredne 23 milijarde evra i povoljne zajmove od 34 milijarde evra za Poljsku.

U izveštaju Evropske komisije se napominje da Mađarska nije prihvatila preporuku da ojača nezavisnost pravosuđa i da je strategija Budimpešte u borbi protiv korupcije ograničena. Evropska komisija je zabrinuta i zbog uticaja vladajuće poljske partije Prava i pravde na pravosudni sistem, javlja Rojters. 

Komentari (0)

Evropa