Neistražena Evropa

Četiri radna dana, ugašen telefon i "ignorisanje" šefa posle radnog vremena - evropska država pravi veliki zaokret

Komentari

Autor: Euronews

16/02/2022

-

09:56

Četiri radna dana, ugašen telefon i "ignorisanje" šefa posle radnog vremena - evropska država pravi veliki zaokret
Četiri radna dana, ugašen telefon i "ignorisanje" šefa posle radnog vremena - evropska država pravi veliki zaokret - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Radnici u Belgiji uskoro će moći da odaberu četvorodnevnu radnu nedelju što donosi niz reformi tržišta rada objavljenih u utorak.

Paket reformi koji je dogovorila višestranačka koaliciona vlada takođe će radnicima dati pravo da isključe radne uređaje i ignorišu poruke u vezi sa poslom nakon radnog vremena, bez straha da će ih neko zbog toga kritikovati. 

"Imali smo teške dve godine. Ovim sporazumom postavili smo svetionik za ekonomiju koja je inovativnija, održivija i digitalnija. Cilj je da budemo u stanju da ojačamo ljude i preduzeća", rekao je belgijski premijer Aleksandar de Kro na konferenciji za novinare.

Radnici u takozvanoj "gig" ekonomiji dobiće, prema novim pravilima, jaču zakonsku zaštitu, dok će zaposleni sa punim radnim vremenom moći da imaju fleksibilne rasporede na zahtev.

Uvođenje reformi u zakon bi, međutim, moglo da potraje mesecima, pošto nacrt zakona mora da prođe višestruka čitanja od strane saveznih zakonodavaca pre nego što bude usvojen.

Balansiranje između posla i privatnog života

Značajan deo novih reformi rada u Belgiji utiče na ravnotežu između poslovnog i privatnog života zaposlenih u javnom i privatnom sektoru. 

Nacrt paketa reformi koji je dogovorila savezna vlada zemlje daće zaposlenima mogućnost da zatraže četvorodnevnu sedmicu.

"Ovo mora da se uradi na zahtev zaposlenog, pri čemu prodavac daje čvrste razloge za svako odbijanje", rekao je belgijski ministar rada Pjer Iv Dermanje na konferenciji. 

profimedia

 

Portparol vlade potvrdio je za Euronews Next da će zaposleni moći da traže da rade četiri dana u nedelji u periodu od šest meseci. Nakon toga, mogli bi da izaberu nastavak takvog režima rada ili da se vrate na petodnevnu radnu nedelju bez negativnih posledica.

Prema belgijskom sistemu, zaposleni bi mogli da sažmu petodnevnu sedmicu na četiri dana. U praksi to znači održavanje 38-časovne radne nedelje, uz dodatni slobodan dan koji nadoknađuje duže radne dane.

Telefon "na pauzi"

U januaru su državni službenici koji rade za belgijsku saveznu vladu dobili pravo da prekinu vezu, što im je omogućilo da isključe radne uređaje i ignorišu poruke nakon radnog vremena od odmazde od strane šefova.

Sada će svi belgijski radnici, uključujući i one u privatnom sektoru, dobiti isto pravo, rekao je Dermanje u utorak.

pixabay

 

"Granica između posla i privatnog života postaje sve više nevidljiva. Ovi neprestani zahtevi mogu da naštete fizičkom i mentalnom zdravlju radnika", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (3)

SS

16.02.2022 11:18

Možete da isključite telefon, ali onaj ko se bude javljao će napredovati dalje i imati veću platu ili bonus. Uvek će biti takvih i tu nema kraja. Živa istina koju sam video kako u državnim, tako i u privatnim kompanijama.

Dejan

17.02.2022 10:32

aha...aj za početak bar u nedelju da ne radimo mi smo za belgiju mračni srednji vek

Max

20.05.2022 08:33

Pa nase drzavne firme su jos naprednije, oni rade dva dana nedeljno.

Evropa