Neistražena Evropa

Četiri najskuplja grada na svetu nalaze se u istoj evropskoj zemlji: Ko hoće jeftinije troškove života, samo ka Istoku

Komentari

Autor: Euronews

20/08/2022

-

11:29

Četiri najskuplja grada na svetu nalaze se u istoj evropskoj zemlji: Ko hoće jeftinije troškove života, samo ka Istoku
Četiri najskuplja grada na svetu nalaze se u istoj evropskoj zemlji: Ko hoće jeftinije troškove života, samo ka Istoku - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ako ste iseljenik koji živi u Hongkongu, Cirihu ili Ženevi život će vas koštati više nego bilo gde drugde na planeti, rezultati su istraživanja o troškovima života za 2022. godinu, odnosno izveštaja konsultantske firme Mercer.

Hongkong je četvrti put u poslednjih pet godina rangiran kao najskuplji rad na svetu za iseljenike, a slede ga četiri švajcarska grada: Cirih, Ženeva, Bazel i Bern.

Ankara, glavni grad Turske, nalazi se na poslednjem, 227. mestu liste i smatra se najpristupačnijom za iseljenike na svetu.

Tačnije, Evropljani u potrazi za gradom koji je jeftin za život, trebalo bi da se fokusiraju na Istok. Iznad Ankare, na listi najjeftinijh gradova Biškek, Dušanbe, Islamabad i Karači.

Glavni grad Danske Kopenhagen je najskuplji grad za iseljenike u nordijskim zemljama, na 11. mestu u svetu, dok je glavni grad Švedske Stokholm najpristupačniji, pa je pao na 87. mesto u 2022.

Gde troškovi života odgovaraju i kvalitetu života?

Zanimljivo je da su dva najskuplja grada na svetu za iseljenike Cirih i Ženeva, takođe u prvih pet na Global Liveability indeksu, godišnjem izveštaju EIU (The Economist Intelligence Unit) koji procenjuje koji gradovi širom sveta nude najbolje uslove za život.

Mercer je takođe analizirao korelaciju između indeksa troškova života i sopstvenog indeksa kvaliteta života za odabranu listu globalnih gradova.

Tanjug/ AP Photo/Armando Franca

 

Pozitivne lokacije sa najnižim troškovima života, ali najvišim kvalitetom života su Vankuver i Toronto u Kanadi, Stokholm u Švedskoj, Lisabon u Portugalu i Frankfurt u Nemačkoj.

S druge strane, utvrđeno je da Hongkong ima najviše troškove života, ali niži kvalitet od mnogih drugih lokacija.

Mercerov izveštaj je takođe zaključio da lokacije sa višim troškovima života i kvalitetom života imaju tendenciju da se rangiraju više u pogledu ekološke prihvatljivosti.

Kako se računa indeks troškova života?

Mercerova rang lista gradskih troškova zasnovana je na istraživanju kompanije i sprovodi se dva puta godišnje i obuhvata preko 400 gradova širom sveta.

Istraživanje naglašava ključne ekonomske pokazatelje kao što su fluktuacija valuta, inflacija troškova i nestabilnost cena smeštaja.

Takođe, odražava cene preko 200 artikala iz kategorija kao što su komunalije, lična nega, rekreacija i zabava, prevoz, alkohol i duvan.

Tanjug AP/Vincent Yu

 

Kao i na većinu stvaru u protekle dve godine, na izveštaj o troškovima života za 2022. godinu, značajno su uticali pandemija kovida 19 i rat u Ukrajini, koji je podstakao vrtoglavu inflaciju i volatilnost na tržištima.

Godišnja inflacija u 19 zemalja evrozone dostigla je rekordnih 8,6 odsto u junu, nadmašivši 8,1 odsto zabeleženih u maju, pokazuju najnoviji podaci koje je u petak objavio Eurostat, statistička agencija EU.

Komentari (0)

Evropa