Neistražena Evropa

Aktivistkinje se zalepile za stubove koji drže skelet dinosaurusa u Berlinu: Nastavljen niz ekstremnih performansa

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2022

-

19:18

Aktivistkinje se zalepile za stubove koji drže skelet dinosaurusa u Berlinu: Nastavljen niz ekstremnih performansa
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dve ekološke aktivistkinje zalepile su se za stubove koji drže skelet dinosaursa u Prirodnjačkom muzeju u Berlinu, kako bi protestovale protiv, kako navode, neuspeha nemačke vlade da se na pravi način bori protiv pretnje od klimatskih promena.

Aktivistkinje su koristile superlepak kako bi se zalepile za stubove koji drže skelet velikog četvoronožnog dinosaurusa koji je živeo pre više desetina miliona godina.

"Za razliku od dinosaurusa, naša sudbina je u našim rukama. Da li želimo da izumremo kao dinosaurusi ili da preživimo?", upitala je jedna od aktivistkinja Karis Konel (34).

Druga aktivistkinja Solvig Šinkote (42) rekla je da se, kao majka četvoro dece, plaši posledica klimatskih promena.

"Ovaj mirni otpor je sredstvo koje smo izabrali da zaštitimo našu decu od smrtonosnog neznanja vlade", navela je ona.

Muzej za sada nije komentarisao ovaj protest, prenosi AP.

Aktivistkinje su deo grupe "Ustanak poslednje generacije", koja je poslednjih meseci izvela niz protesta kako bi ukazala na rizik od klimatskih promena, a tokom jednog od njih bacili su pire krompir na sliku Kloda Monea "Stogovi sena" u muzeju Barberini u Potsdamu u Nemačkoj.

Gde je granica između ekološkog aktivizma i terorizma

Kada je u maju ove godine prema licu Da Vinčijeve "Mona Lize" u Luvru poletelo parče torte sa krem-šlagom, srećom se zaustavivši na zaštitnom staklu, malo ko je mogao da pretpostavi da je motiv ovog vandalskog čina u pokušaju mogao da ima bilo kakve veze sa zaštitom životne sredine.

Međutim, već narednih nedelja ekološki aktivisti grupacije "Just Stop Oil" koja se bori protiv upotrebe fosilnih goriva, "maskirani" u obične posetioce galerija i muzeja širom Evrope, počeli su da izvode niz diverzija, od kojih je svakako najviše pažnje privuklo nedavno polivanje Van Gogovih "Suncokreta" supom od paradajza.

Za dr Darka Nadića, profesora političke i socijalne ekologije na Fakultetu političkih nauka, ove akcije uopšte ne predstavljaju ekološki aktivizam. 

"To dođe kao neka vrsta ekološkog nasilja sa velikim procentom učešća vandalizma, koji je na granici ekološkog terorizma. Zato što ovde prema mom mišljenju nije težište na skretanju pažnje, koliko na nečemu što može da dovede do nekih dubljih posledica, a to je da uništavaju nešto što su prethodne generacije stvarale", ukazuje dr Nadić.

"Mi faktički ulazimo sa ovim aktivizmom-vandalizmom u jedan talas nekog abnormalno lošeg skretanja pažnje na krucijalne probleme civilizacije. Mislim da su svi zgroženi nad tim, jer se bukvalno uništava, ali se pokazuje tendencija ka uništavanju umetnosti, a umetnost je život", dodaje profesor.

Opširnije o temi pročitajte u odvojenoj vesti

 

 

Komentari (0)

Evropa