Aktuelno iz kulture

Epilog polivanja Van Gogove slike supom: Uhapšene dve žene, podnete krivične prijave

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2022

-

11:51

Epilog polivanja Van Gogove slike supom: Uhapšene dve žene, podnete krivične prijave
Epilog polivanja Van Gogove slike supom: Uhapšene dve žene, podnete krivične prijave - Copyright Tanjug AP/Just Stop Oil via AP

veličina teksta

Aa Aa

Protiv dve ekološke aktivistkinje koje su polile supom od paradajza sliku "Suncokreti" Vinsenta van Goga, podneta je krivična prijava, saopštila je danas britanska policija.

Ekološke aktivistkinje organizacije "Just Stop Oil" koje su u petak polile supom od paradajza Van Gogovo remek-delo "Suncokreti" u Nacionalnoj galeriji u Londonu, i koje su juče uhapšene, krivično će odgovarati zbog nanošenja štete, navodi Rojters.

Na snimku koji kruži društvenim mrežama mogu se videti dve devojke koje polivaju sliku iz 1888. godine, koja je bila zaštićena staklom, a lepkom pričvršćuju svoje dlanove uz zid pored slike.

Londonska policija je saopštila da je nakon incidenta uhapsila dve ženske osobe, starosti 21 i 22 godine, dok je iz Nacionalne galerije navedeno da, osim manje štete na ramu, slika nije oštećena, a kasnije je ona ponovo izložena.

Još jedan aktivista će se takođe pojaviti na sudu, pošto je optužen za oštećenje znaka ispred policijskog sedišta u centru Londona, a policija je saopštila da je ukupno 28 ljudi uhapšeno tokom protesta u petak.

"Just Stop Oil" je ekološka organizacija koja koristi građanski otpor sa ciljem da vlada Velike Britanije obustavi nove dozvole i proizvodnju fosilnih goriva.

"Šta vredi više? Umetnost ili život? Da li vredi više od hrane? Vredi li više od pravde?", vikale su dve aktivistkinje pošto su polile supom Van Gogovu sliku, preneo je Skaj njuz.

Ovo nije prvi slučaj ovakvih incidenata u muzeju, opširnije o tome pročitajte u odvojenoj vesti.

Komentari (0)

Kultura