Aktuelno iz kulture

Aktivisti za zaštitu životne sredine polili Van Gogove "Suncokrete" supom od paradajza i zalepili se za zid

Komentari

Autor: Evening Standard

14/10/2022

-

13:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Aktivisti za očuvanje životne sredine polili su supom od paradajza čuvenu sliku Vinsenta van Goga "Suncokreti" koji se čuvaju u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Snimak objavljen na Tviteru prikazuje borce protiv upotrebe fosilnih goriva kako polivaju čuveno remek-delo, a zatim se dlanovima i super-lepkom lepe za zid galerije ispod slike.

"Šta je vrednije, umetnost ili život?", stoji u saopštenju na sajtu pokreta "Just stop oil" koja je objavljen u trenutku izvođenja nove akcije.

"Da li je vrednije od hrane, vrednije od pravde? Da li se više bavitezaštitom slike ili zaštitom naše planete i ljudi? Kriza troškova života deo je cene naftne krize. Milioni smrznutih i gladnih porodica sebi ne mogu da priušte gorivo. Oni ne mogu da priušte ni limenku tople supe", naveli su aktivisti, prenose britanski mediji.

"Suncokreti" su slika iz 1889. vredna više od 85 miliona dolara, koja je srećom zaštićena tankim staklom.

Ovo je samo jedan u nizu napada na velika umetnička dela širom Evrope, koje izvode ekološki aktivisti.

Sve je počelo još u Luvru, kada je jedan mladić tortom gađao "Mona Lizu", a nedugo potom u Ufici galeriji u Firenci aktivisti su se zalepili za staklo koje štiti Botičelijevo "Proleće".

Od jula meseca aktivisti su se lepili za slike Horacija Mekuloha, Vinsenta Van Goga i Dž. M. V. Tarnera u Glazgovu, Londonu i Mančesteru.

profimedia

 

"Žrtva" je bila i skulptura futurističkog umetnika Umberta Bočonija u Muzeju Novečento u Milanu, koju je za svoj performans odabrala grupa "Ultima Generazione", odnosno "Poslednja generacija".

"Moramo da promenimo pravac. Zalepili smo se za Bočonijev rad, jer više ne možemo da jurimo ka ekonomskom progresu. Progres kom su se futuristi nadali je isti koji nas danas vodi masovnom uništenju", stoji u saopštenju "Poslednje generacije", objavljenom nakon performansa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura