Aktuelno iz kulture

Ekološki aktivisti se u znak protesta zalepili za remek-dela u velikim britanskim galerijama

Komentari

Autor: Guardian

05/07/2022

-

22:48

Ekološki aktivisti se u znak protesta zalepili za remek-dela u velikim britanskim galerijama
Ekološki aktivisti se u znak protesta zalepili za remek-dela u velikim britanskim galerijama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Članovi ekološkog pokreta koji se zalaže za prestanak upotrebe fosilnih goriva želeli su da privuku pažnju javnosti na svoj cilj tako što su se zalepili za sliku "Kola sa senom" slikara Džona Konstabla, koja se smatra jednom od najpoznatijih slika u Britaniji.

Oni su preskočili ogradu koja odaljava posetioce Nacionalne galerije u Londonu od izloženih remek-dela, prekrili "Kola sa senom" drugačijom slikom i šakama se zalepili za pozlaćeni ram, posle čega je muzej evakuisan.

Njihova verzija te slike umesto reke, prikazuje saobraćajnicu, automobile i kamione, a na nebu avione i dim iz fabrika.

Hana Hant iz Brajtona, koja je jedna od zalepljenih aktivista, kaže da se na taj korak odlučila zbog najavljenih projekata u Velikoj Britaniji koji uključuju upotrebu nafte i gasa. 

Tanjug AP/Kirsty O'Connor/PA via AP

 

"Možete zaboraviti na zelenu i prijatnu zemlju kada dalja eksploatacija nafte dovede do propadanja useva, što znači da ćemo se boriti za hranu. Na posletku, nova fosilna goriva su smrtonosan projekat naše vlade. Tako da smo se zalepili za ram ove slike, ali je krv na rukama naše vlade", izjavila je ona za Guardian.

Njen kolega Iben Lazarus kaže da noca verzija slike ilustruje "uticaj naše zavisnosti od fosilnih goriva".

Prošle nedelje su aktivisti upali u galerije u Glazgovu, Mančesteru i Londonu i zalepili se za ramove čuvenih slika kao što su "Drvo breskve u cvatu" Van Goga, "Tomsonova eolska harfa" Tarnera i "Srce mi je u gorju" Horacija Mekaloha. 

Takođe, pre nekoliko dana uhapšeno je petoro muškaraca i žena, nakon što su upali na stazu Silverston Britanskog gran prija i seli na asfalt tokom prvog kruga trke.

Podsećamo, u maju je jedan čovek, tvrdeći da je ekološki aktivista, bacio tortu na "Mona Lizu" u francuskom muzeju Luvr.

U snimku koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se muškarac kog obezbeđenje pokušava da savlada i izvede iz galerije. 

On na francuskom u tom trenutku uzvikuje: "Postoje ljudi koji uništavaju Zemlju. Umetnici, mislite na Zemlju. Zato sam ovo uradio. Mislite na planetu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura