Politika

Burna sednica o Generalnom urbanističkom planu Novog Sada - prekidi, tenzije i rasprave u holu

Komentari

Autor: Nataša Kovačev, Euronews Srbija

15/03/2022

-

15:52

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nastavak javne sednice Komisije za planove, na kojoj se raspravlja o Generalnom urbanističkom planu Novog Sada, bio je buran. Nakon što je prošle nedelje sednica prekinuta dimnim bombama i transparentom, svi koji su želeli da prisustvuju njenom nastavku temeljno su pretresani, a u sali je bilo prisutno privatno obezbeđenje. Uprkos konstantnoj galami i zahtevima aktivista nevladinih organizacija da Nacrt GUP-a bude povučen, komisija nije prekidala sednicu.

Metal-detektor, pa detaljan pretres - tako je zainteresovana javnost ulazila na nastavak javne sednice Komisije za planove. U sali privatno obezbeđenje i već na početku neslaganje. Aktivisti nevladinih organizacija zatražili su povlačenje Nacrta GUP-a i izuzeće članova komisije za koje tvrde da su u sukobu interesa.

Uskoro je proglašena prva od, ispostaviće se, mnogobrojnih pauza, a aktivisti su saopštili da su zbog pripremnih radova za izgradnju mosta pre usvajanja GUP-a, podneli sedam krivičnih prijava.

"Tuženi su Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Vode Vojvodine, Institut Jaroslav Černi, Fakultet tehničkih nauka, tužen je i gradonačelnik Novog Sada, jer smo sada uvereni da je po njihovom nalogu nasipan šut na Kameničkoj adi", kaže Daniela Stojković iz NVO "Svet i Dunav".

Sednica nekoliko puta prekidana

Sednica se nastavljala, pa opet na kratko prekidala, a predstavnici Urbanizma čitali su primedbe i svoja obrazloženja, uprkos činjenici da se ništa nije čulo. Predsednik komisije kaže - zahtevi građana su legitimni, ali javna sednica ima svoj dnevni red i pravilnik po kom mora da se održi.

"Trudimo se da održimo sednicu kako znamo i umemo. Ne možemo ništa da im učinimo, građani su pa su građani, problem je što oni neće da iskažu svoje mišljenje, došli su samo da prekidaju sednicu. Sednica se vrlo teško odvija, a mi je moramo u nekom momentu završiti", naveo je Radonja Dabetić, predsednik Komisije za planove. 

Usled tenzija u sali, obezbeđenje je izguralo jednog od aktivista, a rasprava se nastavila u holu sa šefom kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Sednica će, prema rečima predsednika komisije, trajati i više dana ako bude trebalo. Bez obzira na uslove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija