Politika

Građani i aktivisti čekaju novi sednicu Komisije o novosadskom GUP, neizvesno kada će rasprava biti nastavljena

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

08/03/2022

-

10:27

Građani i aktivisti čekaju novi sednicu Komisije o novosadskom GUP, neizvesno kada će rasprava biti nastavljena
Građani i aktivisti čekaju novi sednicu Komisije o novosadskom GUP, neizvesno kada će rasprava biti nastavljena - Copyright Euronews/Nataša Kovačev

veličina teksta

Aa Aa

Pojedini građani i ekološki aktivisti okupili su se i jutros ispred amfiteatra u Sprotsko-poslovnom centru Novi Sad, očekujući nastavak sednice Komisije za planove i propise, koja je juče prekinuta nakon aktivirane dimne bombe. Na javnoj sednici se raspravljalo o podnetim primedbama na Generalni urbanistički plan grada (GUP) do 2030. godine.

Rasprava jutros nije nastavljena, a iz Komisije još nema informacije kada će ponovo raspravljati o najvažnijem planskom dokumentu za razvoj grada u narednih 10 godina. Juče je deo prisutnih aktivista prekinuo sednicu uz razvijeni transparent i dimnu bombu koju su aktivirali u sali, a nakon burne rasprave koja je od početka bila na ivici incidenta.

Predstavnici Javnog preduzeća "Urbanizam" saopštili su da je pristiglo 166 važećih primedbi koje je potpisalo 7700 građana, dok su predstavnici ekoloških organizacija istakli da su u propisanom roku predali blizu 15 hiljada potpisanih primedbi. Tokom jučerašnje višesatne rasprave stigli su da obrazlože tek njih 18, od kojih je samo jedna usvojena.

Nakon prekinute sednice, ekološki aktivisti saopštili su da zahtevaju povlačenje Nacrta plana i njegovo upućivanje na dalju obradu, te da traže izuzeće članova Komisije za planove i propise za koje su ustanovili da su usko povezani sa građevinskom kompanijom Galens. U vlasništvu te kompanije je nekadašnje brodogradilište, gde bi, kako predviđa novi GUP, nakon podizanja novog nasipa trebalo da bude izgrađena stambeno-poslovna zona sa hotelom, u delu javnosti kolokvijalno nazvana "Novi Sad na vodi".

Predstavnici ekoloških organizacija ustanovili su da su tri, od ukupno šest članova Komisije, poslovno povezana sa Galensom. Prema njihovim rečima, jedan je projektovao Pupinovu palatu u centru Novog Sada, drugi kompleks "Kraljev park" i još nekoliko zgrada za istog investitora, dok se arhitektonski biro trećeg člana Komisije nalazi na istoj adresi sa biroom koji je izradio urbanistički projekat za naselje Depresija.

Kako Euronews saznaje, trojica od aktivista koji su juče aktivirali pirotehnička sredstva u amfiteatru SPENS-a i tako prekinuli javnu sednicu Komisije za planove i propise, pozvani su na informativni razgovor u Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu..

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija