Društvo

"Gradite ga na drugom mestu": Ekološki aktivisti u Novom Sadu protestovali zbog podizanja četvrtog mosta na Dunavu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/ N.K.

26/02/2022

-

16:40

"Gradite ga na drugom mestu": Ekološki aktivisti u Novom Sadu protestovali zbog podizanja četvrtog mosta na Dunavu
"Gradite ga na drugom mestu": Ekološki aktivisti u Novom Sadu protestovali zbog podizanja četvrtog mosta na Dunavu - Copyright Euronews/Nataša Kovačev

veličina teksta

Aa Aa

Ekološki aktivisti i građani Novog Sada održali su protest ispred nekadašnjeg Brodogradilišta, tražeći da se zaustave radovi na rukavcu Šodroš i da se planirani četvrti most preko Dunava gradi na drugom mestu.

Poručili su da nisu protivnici izgradnje mostova, već da ne žele vijadukt koji će stanovnicima Bulevara Evrope prolaziti ispod prozora, dodatno pogoršati kvalitet vazduha i obezvrediti njihovu imovinu. Zatražili su uvid u ugovore potpisane sa kineskom kompanijom CRBC koja će graditi most kao projekat od nacionalnog značaja.

Od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode traže da hitno izradi studiju o valorizaciji Kameničke ade kao prirodnog staništa više od 200 zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta, da se četvrti most briše iz svih prostornih planova, te da se uvede moratorijum na sve radnje u vezi sa njegovom izgradnjom do sredine septembra, odnosno do izjašnjenja Bernske konvencije o žalbi aktivista. 

Euronews/Nataša Kovačev

 

Protestna šetnja završena je na Bulevaru Evrope, na mestu gde bi, prema planovima, trebalo da se nalazi vijadukt kojim će se vozila penjati na most. Aktivisti su na kratko blokirali obe trake prometnog novosadskog bulevara, a došlo je i do manjeg incidenta kada je jedan automobil pokušao da prođe uprkos blokadi.

Inače, na društvenim mrežama se danas u vezi sa izgradnjom četvrtog mosta, oglasio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, napomenuvši da je on je bio ucrtan još u Generalnom urbanističkom planu iz 1963. godine.

Euronews/Nataša Kovačev

 

"Ovo područje Dunavca, Kameničke ade i Šodroša zaslužuje zaštitu. Već godinu i po dana se trudimo, alarmiramo, pišemo krivične prijave, pišemo ustavnu žalbu, pišemo ustavnu inicijativu, napisali smo i bernsku žalbu. Nikakvog odaziva od strane naših institucija nema", rekla je za Euronews Srbija Daniela Stojković iz NVO Dunavac-Šodroš.

Sredinom februara je zajedno sa ministrom građevinarstva Tomislavom Momirovićem, direktorom "Koridora Srbije" Aleksandrom Antićem i direktorom kompanije CRBC, najavio da bi izgradnja mosta mogla početi već u martu, a da će biti završen do 2024. godine.

Euronews/Nataša Kovačev

 

"Da nam se jasno kaže kakav to most treba da bude, da li je to tranzitni most, da li će tuda da prolaze kamioni? Dakle, ako je to ideja, ne želimo takav most ovde. I takođe ne želimo da se gradi bilo kakav projekat koji je koruptivan, koji je netransparentan, kojim ćemo mi zapravo trpeti štetu i koji će biti i na štetu prirodne sredine", ističe aktivistkinja, Bojana Bodroža.

Komentari (1)

Марија

27.02.2022 09:11

Није Нови Сад само бачка страна. Са сремске стране живи преко 50.000 људи који имају великих проблема да дођу до моста Слободе. Гужве у шпицевима су огромне. Тога на бачкој страни нема. Не може се гледати само интерс мањине која живи на Булевару Европе

Srbija