Aktuelno iz kulture

Ekološki aktivisti se ponovo zalepili za muzejsko remek-delo: Na meti skulptura Umberta Bočonija

Komentari

Autor: Artnet News

05/08/2022

-

07:45

Ekološki aktivisti se ponovo zalepili za muzejsko remek-delo: Na meti skulptura Umberta Bočonija
Ekološki aktivisti se ponovo zalepili za muzejsko remek-delo: Na meti skulptura Umberta Bočonija - Copyright Prinstscreen YouTube/Christie's

veličina teksta

Aa Aa

Ekološki aktivisti nastavljaju sa neobičnim vidom protesta protiv izazivača klimatskih promena, tako što se fizički lepe za poznata umetnička dela.

Nova "žrtva" je skulptura futurističkog umetnika Umberta Bočonija u Muzeju Novečento u Milanu, koju je za svoj performans odabrala grupa "Ultima Generazione", odnosno "Poslednja generacija".

Četvoro aktivista zalepilo se za postolje bronzane skulpture iz 1913. poznate kao "Jedinstveni oblici kontinuiteta u prostoru".

"Moramo da promenimo pravac. Zalepili smo se za Bočonijev rad, jer više ne možemo da jurimo ka ekonomskom progresu. Progres kom su se futuristi nadali je isti koji nas danas vodi masovnom uništenju", stoji u saopštenju "Poslednje generacije", objavljenom nakon performansa.

 

 

Policija je brzo privela učesnike, koji se sada suočavaju sa optužbom za "oštećivanje umetničkog dela i opiranje pripadnicima javnog reda i mira", objavio je portal Art Newspaper.

Predstavnici muzeja, koji je privremeno zatvoren nakon incidenta, nisu reagovali na ovaj protest, pa nije poznato da li je skulptura zaista oštećena. Ipak, u svom saopštenju, pripadnici grupe objasnili su da su čak konsultovali restauratore koji su ih posavetovali koji lepak da koriste za ovu priliku i da su se namerno zalepili za postolje, umesto za samu bronzu.

Tanjug AP/Ultima Generation via AP

Članovi "Poslednje generacije" zalepljeni za Botičelijevo "Proleće"

Prošle subote članovi iste grupe organizovali su sličan performans u Ufizi galeriji u Firenci, zalepivši se za staklo koje štiti Botičelijevo "Proleće".

Oba napada su deo šire kampanje privlačenja pažnje na klimatsku kriz.

"Na isti način na koji branimo svoje umetničko nasleđe treba da budemo posvećeni brizi i zaštiti planete koju delimo sa ostatkom sveta. Umetnost je uvek bila vrednost u prenošenju lepote, ujedinjenju kultura i očuvanju najboljih izraza čovečanstva. I sada treba da bude tako", naveli su aktivisti za Artnet News.

Tanjug AP/Kirsty O'Connor/PA via AP

 

Slična kampanja već postoji u Britaniji u organizaciji "Just Stop Oil". Od jula meseca aktivisti su se lepili za slike Horacija Mekuloha, Vinsenta Van Goga i Dž. M. V. Tarnera u Glazgovu, Londonu i Mančesteru.

Takođe, jedan muškarac je ranije ove godine dospeo u sve svetske medije, nakon što je, navodno u želji da skrene pažnju na ekološke probleme, gađao tortom legendarnu "Mona Lizu" Leonarda da Vinčija u Luvru. 

Nije poznato da li su učesnici ovih kampanja na bilo koji način povezani.

Komentari (0)

Kultura