Aktuelno iz kulture

Uskoro ćete moći da mirišete na Van Gogova remek-dela

Komentari

Autor: Art Net

04/06/2021

-

10:17

Uskoro ćete moći da mirišete na Van Gogova remek-dela
Uskoro ćete moći da mirišete na Van Gogova remek-dela - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Muzej Van Goga u Amsterdamu udružio se britanskim proizvođačem parfema "Floral Strit" s ciljem da naprave liniju mirisa inspirisanih najčuvenijim Van Gogovim slikama.

Emili Gordenker, generalna direktorka muzeja, kaže da je cilj ovog projekta "da na svež i drugačiji način iskusimo umetnička dela Van Goga".

Iako kustosi muzeja nisu direktno uključeni u projekat, menadžerka za licenciranje te institucije Marijin Verart rekla je za Artnet Njuz da su uključeni u proveravanje tačnosti informacija o Van Gogovom životu.

"Od suštinske je važnosti da reputacija Van Goga, njegova umetnost i muzej budu zaštićeni i tretirani sa najvećom pažnjom i poštovanjem", kaže Verart.

Van Gog kao brend

Nakon smrti umetnika, njegov rad postao je brend, a iz Muzeja Van Goga, koji već prodaje na desetine proizvoda inspirisanih njegovim slikama, ne libe se da priznaju da im je to veliki izvor prihoda.

"Naša saradnja sa Floral stritom pruža nam novu kategoriju prozvoda i pokreće svest, interesovanje i učešće, što je u službi misije muzeja da inspiriše širu publiku za buduće generacije", kaže Verant.

Pixabay

 

Prvi parfemi, mirisne sveće i ambijentalni mirisi biće dostupni u avgustu.

Interesovanje za dela Van Goga neprestano raste, naročito nakon što je širom Sjedinjenih Američkih Država organizovano 50 svetlosnih instalacija sa njegovim radovima, a amsterdamski muzej ima sličan projekat.

Floral Strit je angažovao još neimenovanog digitalnog umetnika da napravi savremenu interpretaciju Van Gogovog remek-dela, koja će biti predstavljena u muzeju.

Iako još nije saopšteno koje slike će inspirisati nove parfeme, saopšteno je da će prvi od njih biti u slavu "jednog od njegovih najprepoznatljivijih remek-dela".

Ovo nije prvi put da Van Gogov muzej eksperimentiše s mirisima. Svojevremeno je održana interaktivna izložba "Osetiti Van Goga" za slepe i slabovide ljude, koja je uključivala olfaktorne elemente.

Drugi muzeji su takođe eksperimentisali sa mirisima. Luvr je kreirao osam parfema inspirisanih nekim od njihovih najvrednijih dela 2019. godine, a nedavno je kompanija Odeuropa dobila 2,8 miliona evra iz evropskih fondova da napravi prvi "Muzej mirisa" koji bi rekonstruisao istorijske mirise.

Komentari (0)

Kultura