Region

Predsednik Višeg suda u Podgorici: Dokazi u pet predmeta nedostaju ili su kompromitovani nakon otkrivanja tunela

Komentari

Autor: RTCG, Tanjug

20/09/2023

-

16:22

Predsednik Višeg suda u Podgorici: Dokazi u pet predmeta nedostaju ili su kompromitovani nakon otkrivanja tunela
Uprava policije Crne Gore - Copyright Uprava policije Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Višeg suda u Podgorici, do čijeg depoa je prokopan tunel otkriven prošlog ponedeljka, Boris Savić izjavio je na današnjoj sednici Sudskog saveta da ne prihvata i ne smatra da ima bilo kakvu odgovornost u vezi sa ovim slučajem.

“Smatram da je imaju državni organi. Imam ličnu odgovornost, subjektivnu što sam to otkrio”, kazao je Savić.

On je kazao da je do sada utvrđeno da u pet predmeta nedostaju ili su dokazi kompromitovani nakon što je otkriven tunel u depou Višeg suda.

"U tim predmetima bi moglo doći do potrebe za ponovnim veštačenjima", naveo je Savić.

Dodao je da je Viši sud izuzetno transparentna pravosudna institucija u svom radu.

“Siguran sam da bi trebalo da institucije brane sudije u situacijama kad ih najprizemnije vređaju i mešaju se u naš rad. Mislim da je tu izostala bilo kakva reakcija Sudskog saveta i udruženja sudija”, rekao je Savić.

Ministar pravde Marko Kovač je rekao da kada je reč o slučaju "tunel" niko nije rekao da je “jedina odgovornost predsednika Višeg suda", niti bilo ko prebacuje svu odgovornost na Savića.

Kovač kaže da su zakazale određene institucije, ali je bitno da se zna ko je zakazao.

“Da u tom smislu svi treba da budemo svesni svojih ovlašćenja i odgovornosti. Ovo nije poziv ni na čiju ostavku ili smenu. Ukazujem samo na određene činjenice koje se dešavaju”, kazao je Kovač.

Član Sudskog saveta Predrag Tabaš smatra da su u ovom slučaju neki drugi organi zakazali, a da je Savićeva odgovornost, kako je naveo, minorna, preneli su podgorički mediji.

“Ako bismo govorili o odgovornosti Vašoj vezano za arhivu Višeg suda u Podgorici, ta bi se Vaša odgovornost merila u promilima, a nečija bi bila ogromna... Zna svako od nas ko je zadužen za fizičku bezbednost”, kazao je Tabaš.

Komentari (0)

Evropa