Region

Komšić u UN kritikovao Srbiju i Hrvatsku, a Plenkovića uporedio sa Putinom

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

09:38

Komšić u UN kritikovao Srbiju i Hrvatsku, a Plenkovića uporedio sa Putinom
Željko Komšić - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski član Predsedništva BiH, koji je u to najviše državno telo izabran glasovima Bošnjaka, Željko Komšić, u obraćanju na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, kritikovao je susedne zemlje, pre svega Srbiju i Hrvatsku, i pozvao međunarodnu zajednicu da podrži BiH ukoliko se, kako je rekao, želi mir na zapadnom Balkanu.

Komšić je optužio Srbiju i Hrvatsku da kroz, kako tvrdi, etničke zajdnice navodno pokušavaju da podele ili obesmisle BiH, kao i da u tome imaju pomoć pojedinih faktora iz međunarodne zajednice.

"Naša dva suseda, kroz etničke zajednice u Bosni i Hercegovini, na koje nastoje da polažu svako pravo, i dvadeset sedam godina nakon agresije koju su nad Bosnom i Hercegovinom izvršili, na taj način vrše udar na suverenitet naše zemlje, čime se skoro u celosti onemogućava bilo kakav demokratski razvoj Bosne i Hercegovine", rekao je Komšić.

On smatra da je u interesu Ujedinjenih nacija, ukoliko se na Zapadnom Balkanu želi očuvati mir, da da podršku državi Bosni i Hercegovini i njenim institucijama.

Komšić je optužio i visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat, da je svojim odlukama produbio etnički princip koji godinama stvara probleme. 

"Upravo nejednakosti građana u političkom i izbornom sistemu, ima za posledicu etnički sistem upravljanja zemljom koji je sam po sebi predodređen da bude konfliktan", rekao je Komšić.

Ne pominjući izričito Hrvatsku, Komšić je rekao da je "jedna od susednih zemalja" odbacila presudu Evropskog suda u Strazburu kojom se, kako je naveo, upravo traže građanska i demokrstka načela u skladu sa evropskom praksom.

On je hrvatskom premijera Andreja Plenkovića uporedio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, jer, kako je kazao, ne poštuje međunarodno pravo.

"Nepoštovanje presuda međunarodnih sudova kakvo se moglo čuti od premijera susedne zemlje podseća na onaj odnos prema međunarodnom pravu kakav je Vladimir Putin izgradio u slučaju Ukrajine. Međutim to nije samo negativan odnos prema međunarodnim standardima Ujedinjenih nacija nego i politika koju prema BiH vode njeni susedi", kazao je Komšić, prenela je sarajevska N1 TV.

Lagumdžija: Siguran sam da izlaganje nije usaglašeno sa još dva člana

Ambasador BiH u Ujedinjenim Nacijama Zlatko Lagumdžija izjavio je da je obraćanje hrvatskog člana Predsedništva BiH u GS UN njegovo autorsko delo i da je siguran da nije usaglašeno sa ostala dva člana, kao i da nikada neće podržati njegovu izjavu da je hrvatski premijer Andrej Plenković kao šef ruske države Vladimir Putin.

Lagumdžiji se nije svideo ni kontekst u kom je Komšić govorio o visokog predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu, jer, kako kaže, plaši se da te kritike ne budu kritike institucija.

"Izlaganje Komšića, njegov govor je njegovo autorsko delo. Ne verujem da je to izlaganje koje su potpisala i druga dva člana Predsedništva", rekao je Lagumdžija gostujući u emisiji Presing na sarajevskoj N1 tv..

Njegov lični stav je, kaže Lagumdžija, više nego jasan i da se on obraćao na GS UN  "ne bih rekao nešto tako".

Na pitanje da li je njemu Plenković kao Putin, Lagumdžija kaže:

"Ne znam da je Komšić tako rekao, koristio neke alegorije. Ja zastupam politiku koju je usaglasilo Predsedništvo, ta politika se nije promenila... Ne, ja ne mislim da je Plenković isti kao Putin i to nije moj stav. Naprotiv. Mislim da postoje ogromne razlike i takvo nešto ne može dobiti moju podršku".

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa