Region

Požar u Osijeku pod kontrolom, dva vatrogasca lakše povređena: Dim prešao u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2023

-

12:24

Požar u Osijeku pod kontrolom, dva vatrogasca lakše povređena: Dim prešao u BiH
Požar u Osijeku pod kontrolom, dva vatrogasca lakše povređena: Dim prešao u BiH - Copyright Prinskrin/Youtube/Ključ Trinaest

veličina teksta

Aa Aa

Veliki požar koji je noćas izbio u osiječkoj firmi "Drava International" stavljen je pod kontrolu, a u borbi sa vatrom lakše su povređena dva vatrogasca.

"Još uvek je kritično, ali požar je stavljen pod kontrolu. Gasi ga 180 vatrogasaca sa 82 cisterne i jednim robotom", izjavio je za Dnevnik HRT Marin Ćurić i podsetio da je ovo treći požar u poslednjih desetak godina u ovoj firmi.

Prema rečima glvnog vatrogasnog komandira Slavka Tucaković cela vatrogasna prva smena trenutno je na trijaži u KBC-u Osijek.

Proverava se da li imaju respiratornih problema, rekao je Tucaković i dodao da će se dim sa požarišta širiti tokom celog dana.

Na pitanje zašto za gašenje ovog požara nije angažovan "kanader", komandir Štaba civilne zaštite Grada Osijeka Dragan Vulin je kazao da je procena vatrogasne komande da bi "kanader" zbog gustog dima vodu morao bacati s velike visine, što ne bi bilo efikasno, kao ni gašenje vodom kad gori plastika.

Osim toga, dodao je, nema jezera u blizini gde bi se "kanader" mogao puniti.

Požar koji je noćas nešto pre jedan sat nakon ponoći buknuo u krugu dvorišta osječke firme "Drava International" u naselju Brijest, je bio tolikog je intenziteta da se vidi i iz svemira, te da je dim prešao u BiH.

Gotovo svi hrvatski mediji objavili su fotografije iz vazduha sa mesta požara na kojima se vide dramatične razmere katastrofe u kojoj nema stradalih.

Na terenu su sve raspoložive vatrogasne snage, kao i bageri gradskih firmi, koji prave koridor i pokušavaju da spreče širenje vatre.

Konkretnije, na terenu je oko stotinu vatrogasaca s 50 vozila, prenela je zagrebačka N1 tv.

Građani Osijeka i okoline su zamoljeni da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih domova kako bi se zaštitili od eventualnih posledica zagađenog vazduha.

Ivan Baboselac iz DHMZ-a, objavio je da se dim požara vidi sa satelita i da je dim prešao u Bosnu i Hercegovinu.

Gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako je bitno reći za građane Osijeka da je trenutni kvalitet kvalitet zraka u Osijeku zadovoljavajuć, kao i kvalitet vode. Ispitivanja kvaliteta vode su, dodao je, pojačana.

"Ljude koji tu rade smo zbrinuli u Gradskoj dvorani Jug 2. Škola i nastava se odvijaju normalno, a nadovezao bih se na župana i uputio bih zahtjev da se istraži kako je bilo moguće da se plastika ovde godinama odlaže, na ovaj način", rekao je.

Komentari (0)

Evropa