Region

Veliki požar u Osijeku: Gori uskladištena plastika, građani upozoreni, škole u okolini otkazale nastavu

Komentari

Autor: Index.hr, Tanjug

04/10/2023

-

08:00

Veliki požar u Osijeku: Gori uskladištena plastika, građani upozoreni, škole u okolini otkazale nastavu
Tanjug/HINA/Igor Vučković - Copyright Tanjug/HINA/Igor Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Oko 40 minuta iza ponoći u krugu dvorišta firme Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest došlo je do požara. Policija je saopštila da gori plastična masa i ambalaža. Požar gasi oko 50 vatrogasaca, javlja Index.hr.

"Stanje je veoma ozbiljno, ovo je požar do sada nezapamćenih razmera na području Osijeka. Dojava je došla oko 40 minuta iza ponoći. Gori nekoliko hiljada kvadratnih metara uskladištene plastike na otvorenom", rekli su nadležni. 

Kako se navodi, tačan uzrok požara još uvek nije poznat i utvrdiće se istagom. Index.hr navodi da je požar izbio dalje od proizvodnog pogona, na spoljašnjem delu gde se odlaže plastika. 

Dragan Vulin zamenik gradonačelnika Grada Osjeka kaže da je reč o velikom požaru. Nastavu za danas su otkazale škole s područja Antunovca, Ernestinova, Laslova, Čepina i Vuke. Vetar čestice nosi prema tim mestima, prenosi Hina.

"Svesni smo da bi gašenje, s obzirom na veličinu požara, moglo da potraje i nekoliko dana", rekao je Vulin.

Kako je dodao vetar otežava posao vatrogascima, ali je dodao i da se rade sve nephodne analize kao i da rezultati za sada nisu alarmantni.

"Počeo je da duva vetar koji nosi dim prema jugu, poslali smo poruku putem sistema da ljudi što manje borave na otvorenom, da ne vetre prostorije, da zatvore prostore. Nešto je lošija situacija u naseljima Antunovac i Ivanovac, ali rade se analize, zasad podaci nisu alarmantni. Svi mogu na posao i deca mogu u školu, ali neka se ne zadržavaju puno napolju. Gori plastika, može biti dosta kancerogenih materija u vazduhu, ali vetar zasad nosi sve južno od Osijeka", rekao je.

Zbog velikog požara i dima koji se širi Sistem uznemiravanja Civilne zaštite - SRUK poslao je jutros SMS poruku stanovnicima ovog grada da zatvore prozore i da se ne preporučuje zadržavanje na otvorenom.

"Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog delovanja gasova usled požara plastike na Brijestu", stoji u SMS-poruci SRUK-a koja je jutros odaslata građanima.

Kako prenosi hrvatski portal Index, stanovnicima je prvo poslato upozorenje, a potom i SMS, ali građani kažu da su prvu poruku dobili na nemačkom jeziku. Prema nezvaničnim saznanjima portala, upozorenje koje su građani dobili emitovano je odvojeno od SMS i da je to, kako kažu, još uvek u fazi testiranja.

Index je uputio pitanje Direktoratu civilne zaštite da objasnio zašto je upozorenje stiglo na nemačkom jeziku i da li će se to promeniti ubuduće, a odgovor će, kažu, objaviti kada ga dobiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa