Region

Božinović: Trećinu krijumčara migranata u EU uhapsi hrvatska policija

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2023

-

20:12

Božinović: Trećinu krijumčara migranata u EU uhapsi hrvatska policija
Božinović: Trećinu krijumčara migranata u EU uhapsi hrvatska policija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik hrvatske Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je da je poslednjih dana migrantski pritisak počeo da opada, kao i da oko trećine krijumčara migranata koji su uhapšeni na nivou EU, uhapsi hrvatska policija.

"Mi smo već možda i prešli broj od hiljadu hapšenja ove godine ili smo blizu, što govori o tome koliko smo aktivni", rekao je Božinović novinarima nakon svečane sednice Gradskog veća Zaprešića.

Što se tiče centra za registraciju migranata, Božinović je rekao da se u skladu sa EU i nacionalnim zakonodavstvom s migrantskom populacijom moraju obaviti određeni postupci, uključujući one koji ilegalno ulaze, kao i da je odlučeno da se ti poslovi izmeste na lokaciju gde niko neće biti u "poziciji da se oseća nelagodno u gradu u kojem živi", prenosi HRT.

Naveo je da će to biti zatvorenog tipa i biće završeno u najavljenom roku. Kada je reč o krijumčarenju migranata, Božinović je naveo da je Hrvatska verovatno najefikasnija članica EU.

"Potpuno nam je jasno da ni BiH, ni Srbija, ni Hrvatska, ni Slovenija nisu neko ko je inicirao ovaj proces, niti je neko ko je izabrao da se bavi migracijama, ali kad bi svako davao onoliki doprinos borbi protiv ilegalnih migracija kao što ga daje Hrvatska, sigurno bi taj problem bio puno manji, ne samo za naš deo Evrope, već i za celu EU", ocenio je ministar.

On se osvrnuo na incident s fudbalske utakmice Hrvatske i Turske u Osijeku, na kojoj je mali deo navijača pevao ustaške pesme, istakavši da je to apsolutno neprihvatljivo.

"To ne odražava naš sistem vrednosti, ali što je bitnije, šteti nam i kao državi u međunarodnim odnosima. Što se tiče samog sporta i fudbalske reprezentacije koja je pronela slavu hrvatskog fudbala, ona može biti sankcionisana umesto da je slavljena", rekao je Božinović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa