Evropa

Međunarodna nevladina humanitarna organizacija: Migranti u Italiji teško zadovoljavaju osnovne potrebe

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2023

-

22:05

Međunarodna nevladina humanitarna organizacija: Migranti u Italiji teško zadovoljavaju osnovne potrebe
Međunarodna nevladina humanitarna organizacija: Migranti u Italiji teško zadovoljavaju osnovne potrebe - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Migranti koji stižu u Italiju suočavaju se sa ekstremnim izazovima da zadovolje osnovne potrebe nakon što napuste prihvatne centre, a gotovo trećina njih se bori da se prehrani, pokazalo je istraživanje koje je danas objavila međunarodna nevladina humanitarna organizacija IRC - International Rescue Committee. 

Istraživanje IRC zasnovano je na ispitivanju 598 migranata koji su se iskrcali na obale Italije u poslednja tri meseca, a njihov priliv se gotovo  udvostručio u odnosu na 2022. godinu, preneo je Rojters.

Malo južno ostrvo Lampeduza je mesto najvećeg priliva migranata u Italiju.

IRC je naveo da izvan Lampeduze i drugih dolaznih italijanskih luka, migranti tokom putovanja u unutrašnjost teško mogu da pristupe pomoći ili je ona praktično nepostojeća.

Istraživanje je pokazalo da gotovo polovina migranata ne zna koji je njihov pravni status u Italiji, dok 29 odsto njih nije moglo da dobije dovoljno hrane.

Direktorka evropskog predstavništva IRC-a Imodžen Saberi rekla je da mogu potrajati meseci dok se ne reše zahtevi za azil dok se migranti bore za pristup obrazovanju, mogućnostima za posao i zdravstvenoj zaštiti.

Saberi je pozvala EU da se dogovori o pristupu problemu migranata koji će biti zasnovan na solidarnosti i podeli odgovornosti.

Ona je rekla da države EU moraju da prošire sigurne puteve za dolazak migranata da ne bi više rizikovali živote na opasnim putovanjima preko Mediterana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa