Region

Dodik: Uvođenjem sankcija mojoj porodici neće dobiti Republiku Srpsku

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2023

-

23:25

Dodik: Uvođenjem sankcija mojoj porodici neće dobiti Republiku Srpsku
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik prokomentarisao je večeras uvođenje sankcija od strane SAD njegovoj porodici i istakao da je ponosan na svoju porodicu i da ovim potezom neće dobiti Republiku Srpsku već će samo ona nastaviti hrabro da ide svojim putem.  

Dodik je upitan nakon ceremonije otvaranja stanične zgrade u Prokopu u Beogradu kako komentariše uvođenje sankcija od strane SAD njegovoj porodici.

"Šta da kažem, jedna moćna sila u opadanju, naravno, poteže i takve neke stvari. To rade ovi kakav je (Majkl) Marfi, američki ambasador u Sarajevu, Eskobar i njemu slični, koji ovde ništa nisu mogli da urade. Sad im treba obnoviti mandate i pošto sada Marfija niko živ tamo u Republici Srpskoj neće da primi, da s njim razgovara, osim naravno nekih opozicionih ljudi u Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da, što se njega tiče, sankcije mogu da mu uvedu.

"Što se tiče mene, mogu da uvedu sankcije i mojim već nerođenim potomcima, ali neće dobiti Republiku Srpsku, nikada je neće dobiti. I ovako kako rade, samo Republiku Srpsku hrabre da ide svojim putem. Dosta je nama je više njihovih američkih planova", naveo je Dodik.

On je podsetio i na zakonske izmene koje je doneo Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

"Ništa nisu mogli da dokažu, 20 godina lažu, petljaju o korupciji i kriminalu, a onda su izmislili Šmita, koji napiše izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine - Ko ne poštuje moje odluke ide u zatvor od pet meseci do pet godina. I onda su mene procesuirali, da ja idem u Sarajevo, da mi sude muslimani. I tužilac i sudija za prethodni postupak i sudija za proces. Za vreme rata su bili viđeni pripadnici Alijinog sistema koji je sudio Srbima u Zenici i na mnogim drugim mestima. I sad mi treba kao da nešto verujemo u pravnu državu. Ponosan sam na svog sina i na svoju kćerku", rekao je Dodik. 

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) saopštila je danas da su uvedene sankcije deci predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, ćerki Gorici i sinu Igoru, kao i drugim pojedicima i entitetima u Republici Srpskoj.

U saopštenju se navodi da Dodikova odrasla deca predsedniku Republike Srpske olakšavaju "tekuću korupciju" i "korišćenje javnih sredstava" za bogaćenje porodice na račun građana.

Dodik je prokomentarisao i odluku Narodne skupštine Republike Srpske koja je dvotrećinskom većinom podržala veto srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović na zaključak Predsedništva koji je usvojen na poslednjoj sednici bez konsenzusa.

"Dakle, predsedništvo koje nema nadležnost donosi neke zaključke, kleveće, koji je anti-ustavan, anti-sve. Osuđuju Republiku Srpsku kako je ovako, kako ruše Dejton, oni sve to čine. Dejtona više nema, to je jasno. I donesu njih dvojica, preglasaju, Željku Cvijanović. To je jedno ludilo, to nema nikakvog značaja. Predsedništvo čine tri člana. To je toliko teško i više je muka objašnjavati ljudima da postoje tri člana. I ne može jedan sam odlučivati. Ja sam bio član Predsedništva, mogu da imam svoj stav. Ali ako hoćete odluku, onda  za odluku moraju da glasaju i sva tri člana. Ako je preglasano, idete u Narodnu skupštinu", rekao je Dodik. 

On je objasnio da je Narodna skupština poslednje mesto odlučivanja što se tiče pitanja spoljne politike i vojne politike.Ranije danas za ovu odluku od 72 prisutna poslanika, glasalo je 66, dok je jedan bio protiv, a niko uzdržan. 

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je "zaključak Predsedništva povodom eskalacije napada organa Republike Srpske na temeljne odredbe Dejtonskog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države BiH" ne samo krajnje neistinit već i da na maliciozan način pokušava da predstavi političku situaciju u BiH, kao i da je "funkcionalno usmeren ka realizaciji ciljeva unitarističke politike koju zastupaju politički akteri sa sedištem u Sarajevu."
 

Komentari (0)

Evropa