Region

Region se bori sa zaboravljenim bolestima: U Hrvatskoj zvanično potvrđeno 114 slučajeva velikog kašlja

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2023

-

12:07

Region se bori sa zaboravljenim bolestima: U Hrvatskoj zvanično potvrđeno 114 slučajeva velikog kašlja
Region se bori sa zaboravljenim bolestima: U Hrvatskoj zvanično potvrđeno 114 slučajeva velikog kašlja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ), Goranka Petrović izjavila je da je u Hrvatskoj zvanično potvrđeno 114 slučajeva velikog kašlja, da je petnaestak sumnjivih, a najviše ih je, kaže, iz Splitsko-dalmatinske županije, oko sedamdeset, dok je u Zagrebu 17. 

"Vakcinacija (protiv velikog kašlja) na nivou Hrvatske je 93 odsto, ali imamo županije gde je to ispod 90 odsto, kao što su splitsko-dalmatinska i primorsko-goranska, ali i županije poput dubrovačko-neretvanske i požeško-slavnoske gde je i ispod  80 posto”, navela je Petrović gostujući na zagrebačkoj N1 tv.

Postoji, kaže, jedan rezervoar velikog kašlja koji je kod školske dece i starijih, a koji je, kako kaže, najčešće samo dosadan kašalj, koji se, međutim, širi na osetljive osobe.

U slučaju da se veliki kašalj nađe u školi, svi oboleli moraju da se izoluju, kao i njihovi bliski kontakti te im se daju antibiotici, i to se primenjuje u tri škole u Zagrebu.

"U Zagrebu je bolja situacija nego u Splitu jer su obolela školska đeca, dok je u Splitu veći broj obolelih među najmlađima", navela je Petrović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa