Fokus

Stejt department pokreće Biro za svetsku zdravstvenu bezbednost i diplomatiju u borbi protiv zaraznih bolesti

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2023

-

21:51

Stejt department pokreće Biro za svetsku zdravstvenu bezbednost i diplomatiju u borbi protiv zaraznih bolesti
AP/J. Scott Applewhite - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Stejt department je saopštio da od danas zvanično pokreće novi Biro za svetsku zdravstvenu bezbednost i diplomatiju, čija je sveobuhvatna misija da ojača efikasno sprečavanje, otkrivanje, kontrolu i reagovanje na zarazne bolesti, uključujući HIV/AIDS.

Kako se navodi, Biro ima za cilj da podstakne snažnu međunarodnu saradnju, pospešujući zaštitu SAD i svetske zajednice od zdravstvenih pretnji kroz ojačane sisteme i politike.

Napominje se da je pandemija kovida naglasila vitalnu ulogu koju SAD moraju da imaju u rešavanju svetskih zdravstvenih problema.

''Da bi se osiguralo da američko liderstvo bude održivo i da napreduje, Biro će ujediniti glas lidera u svetskoj zdravstvenoj bezbednosti i diplomatiji, kombinujući snage, funkcije, osoblje i resurse iz različitih oblasti'', navodi se u saopštenju.

Biro će voditi dr Džon N. Nkengasong, koji će biti i američki koordinator u svetu za AIDS, dodaju iz Stejt departmenta.

Novo telo će integrisati svetsku zdravstvenu bezbednost kao osnovnu komponentu američke nacionalne bezbednosti i spoljne politike, ''naglašavajući posvećenost Stejt departmenta u unapređenju zdravlja ljudi širom sveta'', dodaje se u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet