Region

Vlada RS poručila da Dejtonski sporazum mora biti sproveden doslovno: Javna imovina pripada entitetima

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2023

-

09:38

Vlada RS poručila da Dejtonski sporazum mora biti sproveden doslovno: Javna imovina pripada entitetima
Radovan Višković - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srpske uputila je Savetu bezbednosti UN 30. po redu Izveštaj o stanju u BiH u kojem se, između ostalog, navodi da Dejtonski sporazum mora biti sproveden doslovno, a javna imovina pripada entitetima.

"Poštovanje Dejtonskog sporazuma, uključujući Aneks četiri, Ustav BiH, jedini je način da BiH uspe i prosperira - piše u Izveštaju koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa Dejtonskog sporazuma, generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i zemljama članicama Saveta bezbednosti uputio premijer Radovan Višković.

Pokušaji da se ustavni poredak BiH demontira centralizacijom vlasti u Sarajevu ili oduzimanjem nacionalne zaštite garantovane Dejtonskim sporazumom predstavljaju recept za katastrofu, navedeno je u Izveštaju, koji Republika Srpska svake godine šalje uoči rasprave o situaciji u BiH u SB UN, nezavisno od onog koji dostavlja visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit, koji u Srpskoj nije priznat.

U Izveštaju je objašnjeno da tri konstitutivna naroda u BiH imaju duboko različite - istinski nespojive - filozofije upravljanja, kao i da je za Srbe i Hrvate u BiH ukidanje ili narušavanje ustavom zagarantovanih mehanizama podele vlasti u BiH nezamislivo.

"Kada Republika Srpska preduzima korake kao što je donošenje zakona o zabrani objavljivanja nezakonitih ukaza OHR-a, njeni protivnici upućuju neshvatljive optužbe da je 'antidejtonska'. U stvarnosti, takve mere Republike Srpske predviđene su da zaštite Dejtonski sporazum, uključujući demokratski ustavni poredak zagarantovan Ustavom BiH i Dejtonom usko postavljena ovlašćenja visokog predstavnika.

Protivzakoniti postupci kojima se krši Ustav ne smeju se priznati i poštovati kao da su zakon. Činjenica da ih vrši stranac njihovu nelegitimnost utoliko čini većom, nikako manjom. Takvi postupci ruše ustavni poredak BiH i destabilizuju zemlju, a potencijalno i širi region, navodi se u dokumentu Republike Srpske.

U prvom delu Izveštaja Savetu bezbednosti UN je naglašeno da Republika Srpska jeste - i ostaće - posvećena miru i stabilnosti BiH.

"Republika Srpska i njeno rukovodstvo dosledno isključuju bilo kakvu upotrebu nasilja, čak i kada neki lideri bošnjačkih političkih stranaka u BiH pribegavaju ratobornoj retorici. Srpska u potpunosti podržava i sarađuje sa operacijom EU Altea na njenoj važnoj misiji da pomogne da mir u BiH ne bude narušen", stoji u Izveštaju.

U tekstu se ističe da je Republika Srpska posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH, kao i da snažno podržava novi predlog da političko rukovodstvo BiH potpiše sporazum o punom suverenitetu BiH, koji poziva na uspostavljanje suvereniteta BiH, uključujući zatvaranje OHR-a i okončanje krajnje štetne uloge stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

"Vuk u ovčijem ruhu"

Nažalost, navodi se, decentralizovana struktura i demokratski politički poredak koji je trebalo da je zagarantovan Ustavom BiH uporno se razara, uglavnom nezakonitim odlukama visokog predstavnika i drugim intervencijama stranaca. Ovi neprestani napadi na Ustav BiH primoravaju Republiku Srpsku da ga brani zakonitim i mirnim metodama, što će i dalje činiti.

Ističe se da sarajevski političari i njihovi pokrovitelji moraju prestati sa pokušajima da ponište Dejtonski sporazum, uz objašnjenje da je bošnjačko zalaganje za "građansku" BiH, u stvari, bošnjački nacionalistički vuk u ovčijem ruhu.

U Izveštaju je navedeno da su se strane diplomate uplele u pitanje koji nivo uprave poseduje javnu imovinu, uprkos činjenici da je Ustav BiH to pitanje već rešio jasno - da javna imovina pripada entitetima BiH, a iako nije legitimni visoki predstavnik, Kristijan Šmit nastavlja OHR-ovu destruktivnu tradiciju u vezi sa pitanjem javne imovine.

"Ova petljavina u koju se Šmit i određene strane ambasade upuštaju nikada ne može promeniti jasno značenje konačne reči Ustava BiH po tom pitanju, niti se može očekivati da će Republika Srpska ignorisati Ustav",  navodi se u Izveštaju.

U tekstu se, između ostalog, ističe da strane diplomate moraju prestati da cinično zloupotrebljavaju vladavinu prava i ne poštuju međunarodne norme i Dejton, uključujući demokratski ustavni poredak BiH.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa