Region

Višković: Narodna skupština RS dvotrećinskom većinom rekla da ne prihvata odluke Kristijana Šmita

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2023

-

19:16

Višković: Narodna skupština RS dvotrećinskom većinom rekla da ne prihvata odluke Kristijana Šmita
Radovan Višković - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković rekao je da Službeni glasnik radi svoj zakonom ustanovljen posao, kao i da je Narodna skupština RS dvotrećinskom većinom rekla da ne prihvata odluke nelegalnog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

Komentarišući navode da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet povodom potpisivanja odluke i objavljivanja u Službenom glasniku RS, a koja se tiče proglašenja zakona da se odluke visokog predstavnika Šmita ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda BiH ne primenuju na teritoriji Srpske, Višković je poručio da u "Ustavu jasno piše da zakone donosi Narodna skupština".

"Kako možete podizati predmet protiv ljudi koji rade Ustavom zagarantovana prava. To su odluke Narodne skupštine. To nije odluka ni  predsednika RS Milorada Dodika ni predsednika Vlade", rekao je Višković u Nevesinju. 

Kako je naveo, NSRS je dvotrećinskom većinom rekla da više ne prihvata odluke nelegalnog visokog predstavnika Šmita.

"Šmit je predstavnik samo u Federaciji (BiH), ovde je samo građanin Nemačke i njegove odluke ne mogu da budu prihvaćene na prostoru Srpske. To je jasno potvrdila Narodna skupština kada je rekla da se više ne mogu objavljivati odluke koje donosi visoki predstavnik u Službenom glasniku", rekao je on.

Takođe, on je dodao da to neće pokolebati institucije RS, koje rade posao na ustavan način.

Obeležavanju 148 godina od ustanka srpskog naroda u Hercegovini danas su u Nevesinju prisustvovali premijer RS, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, poslanici u Narodnoj skupštini RS, načelnici gradova i opština Crne Gore, predstavnici grada Trebinja, opština Nevesinje, Gacka, Kalinovika, Istočnog Mostara, Bileće, Ljubinja i Berkovića, kao i delegacije 3. pešadijskog puka RS , NVO udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a RS i građani. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa