Region

Dodik: Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, PIK je samoimenovana grupa

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2023

-

16:52

Dodik: Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, PIK je samoimenovana grupa
Dodik: Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, PIK je samoimenovana grupa - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, koja ne priznaje Kristijana Šmita jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, izjavio je danas da njegova tvrdnja da se nalazi na poziciji visokog predstavnika predstavlja sprdnju sa međunarodnim pravom.

"Šmit nije imenovan nikakvim međunarodnim instrumentom niti aktom bilo koje međunarodne institucije. Jednostavno, ne postoji nikakav osnov za njegove neutemeljene tvrdnje da ima pravo da kao autokrata vlada BiH", naveo je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše tvrdnju Šmita da ga je na tu funkciju propisno imenovao Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira (PIK), Dodik kaže da je taj savet tek, kako je naveo, provizorna samoimenovana grupa zemalja i organizacija bez povelje, bez osnova u bilo kom ugovoru, bez ovlašćenja bilo koje međunarodne institucije, bez formalnih podzakonskih akata ili poslovnika, i generalno nema nikakav pravni subjektivitet niti ovlašćenja.

"Kako navodi Evropski sud za ljudska prava, PIK je tek 'neformalna grupa država'. Čak se postavlja pitanje da li se Upravni odbor upuštao u bespravne radnje kada je navodno imenovao gospodina Šmita. Skup zemalja kao što je PIK ne može sam sebi dati ovlašćenja sa pravnom snagom", naglasio je Dodik.

On je pojasnio da samoimenovani Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira ne može izmisliti pravo da imenuje visokog predstavnika tek tako - takvo ovlašćenje mora doći odnekud i mora počivati na pravu.

"Jedini mogući izvori ovlašćenja za imenovanje visokog predstavnika su Dejtonski sporazum i Savet bezbednosti UN. Takva ovlašćenja PIK-u nisu dali ni Dejtonski sporazum niti Savet bezbednosti UN. Ne samo da Dejtonski sporazum PIK-u ne daje nikakvo ovlašćenje da imenuje visokog predstavnika, nego čak ni ne razmatra postojanje Saveta za sprovođenje mira niti ga uopšte pominje", pojasnio je Dodik.

On je konstatovao da Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, jedini legitimni izvor zakonitog ovlašćenja viskog predstavnika, kaže da "strane traže da se odredi visoki predstavnik, koji se imenuje u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN".

"Ni strane koje su saglasne u vezi sa pozicijom visokog predstavnika niti Savet bezbednosti nikada nisu ovlastili Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira da imenuje Šmita, niti je Savet bezbednosti odobrio njegovo imenovanje. Ustavni sud BiH potvrdio je da imenovanje visokog predstavnika mora da odobri Savet bezbjednosti UN", naveo je, između ostalog, Dodik.

On je podsetio da u odluci iz 2006. godine, Ustavni sud kaže: "Visokog predstavnika imenuje Savet za sprovođenje mira, a njegovo imenovanje potvrđuje Savet bezbednosti UN, koji je ratifikovao i Dejtonski mirovni sporazum i raspoređivanje međunarodnih trupa u BiH".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa