Region

Dodik: Ustavni sud BiH donosio odluke bez konsenzusa

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2023

-

11:23

Dodik: Ustavni sud BiH donosio odluke bez konsenzusa
Dodik: Ustavni sud BiH donosio odluke bez konsenzusa - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud BiH je donosio svoja pravila ne uvažavajući osnovne elemente Ustava BiH, a to su da se odlučuje konsenzusom, da su tri konstitutivna naroda i dva entiteta ravnopravni i da mehanizam odlučivanja mora da prati takvu strukturu u svim organima, pa i u Ustavnom sudu, saopštio je danas Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

Kako je ocenio, izmenom pravila, Ustavni sud BiH je degradirao činjenicu da srpski narod mora da bude prisutan u odlukama. 

"Tokom sedmice održao sam sastanak s predstavnicima institucija i liderima partija vladajuće koalicije, na kojem smo izneli stav da takve odluke Ustavnog suda BiH nemaju legitimitet i zato će Narodna skupština raspravljati o zaštiti ustavne pozicije Republike Srpske", napisao je Dodik na svom Instagram profilu.

Skupština Republike Srpske održaće sutra sednicu skupštinskog Kolegijuma, na kojoj bi trebalo da se utvrdi predlog dnevnog reda i termin održavanja osme posebne sednice na temu Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahteva iz Republike Srpske da do petka, 23. juna povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda.

Kako je u petak najavio zamenik šefa Kluba SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica, sednica Narodne skupštine verovatno će biti održana u utorak, 27. juna.

"Na sednici će se raspravljati i verovatno doneti odluka o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj, jer je ovaj sud bez odgovarajućeg letimiteta, doneo niz štetnih odluka preglasavanjem sudija iz Srpske", rekao je Mazalica u izjavi za Srnu.

On je rekao da je poslednja odluka Ustavnog suda BiH  svojevrsni državni udar, da je podelila BiH na dve polovine jer je Ustavni sud prekršio svoje pravilo i isključio sudije iz Srpske iz obaveznog kvoruma o odlučivanju.

Ustavni sud BiH, kaže Mazalica, na taj način samostalno donosi odluke bez sudija iz Republike Srpske i praktično je postao ustavni sud Federacije BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa