Region

Dodik: Republika Srpska je starija od Ustavnog suda BiH

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2023

-

23:32

Dodik: Republika Srpska je starija od Ustavnog suda BiH
Dodik: Republika Srpska je starija od Ustavnog suda BiH - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska starija od Ustavnog suda BiH tri godine, ističući da je nekadašnja BiH sastavlјena od Republike Srpske i FBiH 1995. godine, te stoga nijedna njena institucija nije starija od nje same, niti delova iz kojih je sastavlјena.

"Ustavni sud BiH je nastao Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. godine, a Republika Srpska je proglašena 9. januara 1992. godine, dakle, Denis Bećirović ne iznosi ni tačne informacije. Republika Srpska je starija od Ustavnog suda BiH tri godine. Denisu Bećiroviću nije teško da se na ovakav paušalan, neozbilјan način bavi politikom u kojoj je za sve našao krivca u meni, pa sam ja kriv i što sunce zalazi i što se ide u penziju", rekao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše Bećirovićevu izjavu da je "Ustavni sud BiH stariji 31 godinu od manjeg bh. entiteta" i to što je pozvao Kristijana Šmita da "počne da štiti Dejton", Dodik je odgovorio da pozivanje s mesta člana Predsedništva BiH da interveniše visoki predstavnik je refleks prošlosti i nasleđe prošlosti iz koje muslimani ne mogu nikako da izađu, pa ni Bećirović.

"Ako je visoki predstavnik, pa i ovaj nelegalan i nelegitiman, vlast kojoj se obraća, preporučujem mu da ujutru podnese ostavku i izvini se svojim biračima što ih je slagao. Pod izgovorom čuvanja institucija, koje usput budi rečeno funkcionišu bez ijednog akta, pa čak i bez zakona o Ustavnom sudu, Bećirović u stvari pokušava da kazni one za koje nema ni pravnu ni političku argumentaciju, kazao je Dodik.

On je dodao da se on nada da će konstantnom vikom proizvesti reakciju nekoga u EU, a onda i naći nekoga da završi muslimanske ratne cilјeve. 

"Koliko energije se troši ni na šta, umesto da se sedne i nakon skoro 30 godina usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim bi se iz Ustavnog suda udalјile strane sudije, koje su ružno svedočanstvo o kolonijalnom statusu BiH", ukazao je Dodik.

Ako su im usta puna teritorijalnog integriteta i suvereniteta, rekao je Dodik, zašto ništa ne čine da BiH vrati uzeti joj suverenutet. Dodik je podsetio da Zakon o Ustavnom sudu BiH nikada od 1995. do danas nije usvojen. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa