Region

Dodik: Republika Srpska ostaje pri stavu da direktno i na svojoj teritoriji bira člana Predsedništva

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2023

-

17:25

Dodik: Republika Srpska ostaje pri stavu da direktno i na svojoj teritoriji bira člana Predsedništva
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Republika Srpska ostaje pri stavu da direktno i na svojoj teritoriji bira člana Predsedništva i to se neće menjati, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da je pomenuti stav Srba poznat, te da je Bošnjacima i Hrvatima na neki način ostavljena sloboda da se dogovore na tom planu.

"Na svim drugim pitanjima Izbornog zakona BiH želimo da budemo uključeni. Na primer, ranije smo predlagali da se cenzus poveća sa tri na pet odsto u smislu da eliminišemo osnove političke korupcije, što bi omogućilo da partije budu neprikosnoveni vlasnici mandata, odnosno da mandat pripada stranakama a ne pojedincima", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da srpska strana smatra i da je Centralna izborna komisija BiH u ovakvom obliku uzurpirala prava za sprovođenje izbora na nivou Srpske za predsednika Srpske, Narodnu skupštinu i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i Veće naroda Srpske i lokalne izbore.

"Smatramo da to nije u nadležnosti te komisije već Izborne komisije Srpske. I jedan od naših osnovnih zahteva biće da se to pitanje konačno reši i da CIK BiH jedino što može da radi jeste da provodi izbore na nivou Predsedništva i poslanika za Predstavnički dom parlamenta BiH. To je ono što jeste njen zadatak, a sve ostalo je uzurpacija", pojasnio je Dodik.

On je podsetio da je vladajuća koalicija na nivou BiH, pri svom formiranju, rekla da CIK nije izabrana zakonito, te da će se to pitanje rešavati u nekom dolazećem periodu.

"Mi sada izučavamo način kako da to rešimo a jedan je da se u parlamentu donese odluka, razreše članovi CIK-a i izabere nova komisija. Drugi način je da se interveniše u zakonu i stavi uslov da se mora birati nova komisija. Mi ćemo izabrati način koji je najmanje pravno sporan", rekao je Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa