Fokus

Stejt Department: Susret Putina i Dodika kratkovid i štetan potez

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2023

-

10:48

Stejt Department: Susret Putina i Dodika kratkovid i štetan potez
AP/J. Scott Applewhite - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Odluka predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, dok Rusija istovremeno otvoreno krši temelje i zakone međunarodnog poretka, kao i ranija Dodikova odluka da odlikuje Putina, predstavljaju kratkovide poteze koji ne služe interesima građanima RS, izjavio je za Glas Amerike portparol Stejt Departmenta.

"Staza koja vodi demokratskoj, prosperitetnoj i sigurnoj budućnosti, što svi građani Bosne i Hercegovine žele, prolazi kroz Brisel, a ne kroz Moskvu. Stoga, smatramo Dodikov put kontraproduktivnim i nadasve štetnim", naveo je portparol američke vlade, prenosi Glas Amerike.

Komentarišući susret Dodika i Putina, iz Stejt Departmenta poručuju da "nijedna vlada, ni na kom nivou, ne bi trebalo da u ovom trenutku proširuje saradnju sa Rusijom, dok ta zemlja sprovodi agresiju protiv Ukraine".

Dodik, koji je pod američkim sankcijama, u utorak u Moskvi je izjavio da RS ostaje uporno proruski, antizapadno i antiamerički orijentisana.

Tanjug/Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

On je u razgovoru s Putinom rekao da je RS izložena mnogim pritiscima Zapada zbog podrške Rusiji.

"Mi nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo dio histerije koja se stvara", rekao je Dodik na sastanku sa Putinom, podseća Glas Amerike.

U izjavi javnom servisu Radio-televizije Republike Srpske po završetku sastanka, Dodik je zemlje koje uvode sankcije Rusiji nazvao "neprijateljskim". Uz optužbe i oštru retoriku na račun Američke ambasade u BiH, ambasadora Majkla Marfija nazvao je "antisrbinom".

Dodik je istakao da je cilj američkog ambasadora da "do kraja svog mandata sruši RS", dok je ambasador Marfi već u ranijim izjavama jasno podvukao da Sjedinjene Američke Države nikada nisu htele da ukinu RS, nego korupciju.

Marfi je ranije upozorio da Dodik nacionalističkom retorikom sve drskije napada stabilnost Bosne i Hercegovine.

Ambasada Rusije u BiH: Amerikanci vole da uče druge kako treba da žive

Ambasada Rusije u BiH saopštila je da Amerikanci, kako je navedeno, "vole da uče druge kako treba da žive, po kojim pravilima i principima", dodajući da je "biti prijatelj sa Amerikom kao kupiti kartu za Titanik".

Ambasada Rusije je u saopštenju, nakon što je Ambasada SAD u BiH komentarisala jučerašnji sastanak Dodika sa predsednikom Putinom, postavila pitanje ko su oni da uče predsednika Srpske s kim treba da bude prijatelj, prenosi RTRS.

"Amerikanci inače vole učiti druge kako treba da žive. Kakav stav treba da imaju. Kako se moraju voditi principima demokratije, nekim pravilima koja su, navodno, u osnovi sveta, njihovog sveta, gdje su oni gospodari, a ostali su zahvalni i skromni slušaoci. Ako pokažete nezavisnost - dobijate sankcije i embargo", navedeno je u saopštenju Ambasade Rusije u BiH.

Ruska ambasada dalje tvrdi da Amerikanci, kako je navedeno, "besramno i drsko lažu, uništitavaju suverene zemlje, izlažući ih neljudskom bombardovanju" i ignorišu svoje međunarodne obaveze. 

"Biti prijatelj sa Amerikom je kao kupiti kartu za Titanik", zaključuje se saopštenju ambasade Rusije u BiH.

Iz Ambasade SAD u BiH juče je, povodom sastanka Dodika sa  Putinom, saopšteno da u trenutku dok Rusija vodi svoj, kako je navedebo, agresorski rat protiv Ukrajine, ni jedna vlada na bilo kom nivou ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet