Region

Dodik: Putinu ću preneti da je Dejton urušen, pitanje je da li i dalje postoji

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2023

-

21:10

Dodik: Putinu ću preneti da je Dejton urušen, pitanje je da li i dalje postoji
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će ruskom predsedniku Vladimiru Putinu preneti da je Dejtonski sporazum snažno urušen, kao i da je veliko pitanje da li i dalje postoji.

"On postoji samo kao okvir za disciplinovanje drugih, a ne za upražnjavanje prava svih koji su potpisali taj sporazum", rekao je Dodik za banjalučku ATV.

On je naveo da nikada ni od jednog ruskog zvaničnika nije čuo suprotnu poruku od one da Moskva stoji iza Dejtonskog sporazuma.

"Rusija će se pitati o tome. Očigledno da ovi koji pokušavaju da naprave nešto drugo od Dejtona u Sarajevu najradije bi da i nas uklone od toga, onda bi to lakše poravnali. Oni bi najviše voleli da smo mi u nekoj svađi ili animozitetu sa Rusima i da smo samo prepušteni Briselu i Vašingtonu", rekao je Dodik, prenosi Srna.

"Ponosan sam na korektan odnos Rusa prema nama"

Istakao je da su zapadne zemlje iznervirane situacijom u vezi sa Ukrajinom, kao i gepolitičkom situacijom sa Rusijom i Kinom, kao i da u takvim okolnostima Republika Srpska mora da ima prijatelje.

"Nama su se Britanci pokazali kao neprijatelji i svi koji danas pokušavaju, sedeći po Sarajevu, da kažu da imovina treba da bude oduzeta Republici Srpskoj, naši su neprijatelji i mi njih moramo početi da zovemo tako", rekao je Dodik.

Dodao je da je u Rusiji već obavio važne sastanke, a da je pozvan da učestvuje u globalnom bezbednosnom forumu koji bi trebalo da okupi predstavnike najvećih stručnjaka iz više od 90 zemalja sveta.

"Ponosan sam na korektan odnos Rusa prema nama u dugoročnom periodu", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je već razgovarao sa sekretarom ruskog Saveta bezbednosti Nikolajem Patruševom i da je imao priliku da čuje ono što Rusi misle o aktuelnoj situaciji koja nije nimalno jednostavna.

"Mi vidimo da je svet u velikom neredu i da je polarizacija sveta očigledno sve intenzivnija", naveo je predsednik Republike Srpske.

"Amerikancima diže kosa na glavi"

Dodao je kako ga raduje što je čuo od Patruševa, jednog od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, da su ovo najčešća viđenja situacije između njega i Putina. Dodik je ukazao da je jedna mala Republika Srpska sa svim svojim problemima uspjela da prodre do najmoćnijih ljudi na svetu, zbog čega se, kako kaže, "Amerikancima diže kosa na glavi, a oni u Briselu ne znaju šta da rade zbog toga".

"Šta ja da im radim, nisu nam dali nikakvu drugu priliku", rekao je Dodik.

Patrušev je ranije istakao da mu je drago što je predsedik Republike Srpske počasni gost 11. međunarodnog sastanka visokih predstavnika koji se bave pitanjima bezbjednosti.

"Veoma smo zahvalni predsedniku na učešću i siguran sam da će razmena mišljenja o pitanjima bezbednosti u savremenim geopolitičkim uslovima biti od obostranog interesa", rekao je Patrušev.

On je rekao da visoko ceni partnerstvo u duhu poverenja, koje je posebno izraženo između Rusije i Srpske.

Dodik boravi u višednevnoj poseti Rusiji i sutra bi, kako je ranije rekao, trebalo da se sastane sa predsednikom Putinom.

Komentari (0)

Evropa