Region

Varhelji o Dodiku: Naši saveznici ne putuju u Rusiju

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2023

-

13:25

Varhelji o Dodiku: Naši saveznici ne putuju u Rusiju
Oliver Varhelji - Copyright FoNet/Ebs

veličina teksta

Aa Aa

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, koji zajedno sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto, predsedava Političkim forumom na visokom nivou u Sarajevu, izjavio je da je zadovoljan radom i inicijativom novog saziva Saveta ministara o ispunjavanju 14 prioriteta koje BiH ima kao uslov za članstvo u EU.

"Pojasniću zašto je važno ovo telo i imati ovakav forum da predstavlja znak novog i drugačijeg pristupa i ubrzane dinamike ka EU putu. BiH je dobila status zemlje kandidata i to je predstavljalo okidač onoga što radimo danas i u narodnom periodu”, rekao je u svom obraćanju Varhelji.

Istakao je da EU čelnici žele BiH kao partnera i članicu EU.

“Vi svedočite angažmanu koji je snažan i koji će dovesti, nadam se, do konkretnih rezultata. Ono što sam video i čuo danas, dokaz je rada ovog saziva vlasti na svim nivoima. Na nivou BiH je nezapamćeno brzo formirana vlast u rekordnom roku, pa se usvojio budžet, pa je uspostavljena vlast u FBiH i nižim nivoima. Kandidatski status je bio ključni faktor u ovim dešavanjima i nadam se da će ovo biti dodatni motiv da se 14 ključnih prioriteta ispuni za ulazak u članstvo u EU”, kazao je Varhelji.

Dokaz da će novi saziv Saveta ministara raditi na ovim pitanjima, kaže, je i sednica na kojoj su rešena mnoga pitanja koja su se dugo čekala, a vezana za vladavinu prava.

profimedia

 

“Ova vlada već donosi potrebne rezultate. Radimo sa svima koji imaju odgovornost i nadležnost i to je odraz ovog Političkog foruma. Vrlo lako smo pridobili predsedavajuću i ona je predstavila jedan inkluzivan plan gde je predložila aktere koji će raditi na realizaciji ovih pitanja. Imaćemo, nadam se, bržu dinamiku kada imamo jasno definisane zadaće i prioritete. Ohrabren sam opredeljenjem koje je iskazano da bude zemlja saveznik. U doba agresije Rusije protiv Ukrajine, trebaju nam saveznici. Moram uputiti poruku koja se ne odnosi samo na BiH, nego na zemlje kandidate. Neće biti prečica i popuštanja već se rezultati moraju ostvariti”, jasan je bio Varhelji.

Na pitanje o predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji se u Rusiji sastajao sa predsednikom Vladimirom Putinom, Varhelji je rekao da oni koji su saveznici EU, ne putuju u Moskvu.

“Što se tiče posete Rusiji, naši saveznici ne idu u Rusiju. Naša podrška je tu i zato sam ovde. Potrebni su nam konkretni rezultati", rekao je Varhelji, prenela je sarajevska N1 tv..

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa